ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει.
Σελίδες
Σύνδεσμοι


805 αναγνώστες
5 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016
12:53

Σχόλιό μου στο σημερινό άρθρο - συνέντευξη του Capital με τίτλο "Γιατί το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος"

 


 

Χωρίς να αρνούμαι αυτό που ο χερ Φούστ αναφέρει περί ανάπτυξης μιας αντίληψης οικονομικών πολιτικών μεταρρυθμίσεων, η οποία να υποστηριχθεί αποφασιστικά από την ελληνική κυβέρνηση και να μη δημιουργήσει νέα χρέη έχω να επισημάνω τα παρακάτω:

Η έκθεση του ΔΝΤ τα είπε όλα.

 • Το PSI άργησε 2 χρόνια για να σωθούν οι γερμανο-γαλλικές τράπεζες και όλο σχεδόν το αγγούρι το φάγαμε εμείς.
 • Κάθε πρόβλεψη έπεσε έξω οικτρά.
 • Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ ήταν υπεραισιόδοξες, οι πολλαπλασιαστές εξωφρενικά άστοχοι, το πρόγραμμα αδιανόητα εμπροσθοβαρές.

Η Ελλάδα όμως έπρεπε να συνεχίσει να πίνει το δηλητήριο.

Στον κόσμο των ανθρώπων, όταν ένας γιατρός κάνει λάθος διάγνωση και δώσει λάθος θεραπεία παίρνει δρόμο και ο ασθενής προσλαμβάνει άλλον. Δυστυχώς στην περίπτωσή μας δεν υπήρξε ούτε υπάρχει άλλος γιατρός για να πάρουμε και δεύτερη γνώμη. Ήμασταν υποχρεωμένοι να πιούμε το φαρμάκι που μας συνταγογράφησαν οι δολοφόνοι μας.

Πέραν τούτου μιάς και μιλάτε για αξιοπιστία...

 • Οι γερμανοί ιθύνοντες διακρίνονται από έναν αυτισμό. Αδυνατούν (ή μάλλον υποκρίνονται ότι αδυνατούν) να θυμηθούν τους λόγους για τους οποίους αυτή τη στιγμή η Γερμανία είναι οικονομική υπερδύναμη αντί  αιώνιος οικονομικός παρίας (όπως της αξίζει στο όνομα των δεκάδων εκατομμυρίων νεκρών των 2 ΠΠ και των λοιπών γενοκτονιών για τις οποίες είναι υπεύθυνη).
 • Αυτός ο υποκριτικός αυτισμός επεκτείνεται και στην τάχα μου αμνησία για το πως η Ευρώπη εφτασε στο σημερινό σημείο. Φυσικά φταίνε όλοι οι άλλοι και σε καμία απολύτως περίπτωση η άσπιλη, γενναιόδωρη και αλτρουιστική Γερμανία, η οποία ανυπόκριτα, ειλικρινά και χωρίς υστεροβουλίες παλεύει για το αγνό όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης για το καλό όλων των λαών της ηπείρου οι οποίοι ούτε το αντιλαμβάνονται, ούτε το υποστηρίζουν ψυχή τε και σώματι.
 • Από εκεί κι έπειτα εκτός από τον αυτισμό σας, κουβαλάτε και μία υπέρμετρη αλλαζονεία (το χούι δεν εγκαταλείπει παρά μόνο μετά θάνατον) και έχετε το θράσος να κουνάτε το δάχτυλο προς όλη την υφήλιο νομίζοντας ότι είστε πλήρεις κάτοχοι της αλήθειας και όλης της γνώσης επί παντός θέματος. ΦΕΥ!


Εν κατακλείδι.
Τα προβλήματά μας μας είναι γνωστά. Πρώτο πρώτο όμως είσαστε εσείς χερ Φουστ. Οι πολιτικοί σας και τα τραπεζικά κοράκια σας.
Δυστυχώς εμείς είμαστε μικροί και αδύναμοι και ο κάθε σπεκουλαδόρος μπορεί να λέει ό,τι του κατέβει στο κεφάλι για εμάς προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπεί.

Αν όμως κάποιος έπρεπε να είναι είναι ανυπόληπτος και αναξιόπιστος αυτός δε θα έπρεπε να είναι άλλος από τη χώρα σας, τους πολιτικούς σας και τις επιχειρήσεις σας. Δυστυχώς για όλους μας, διαχειρίζεστε τεράστια ποσά και ο πλούτος χαλαρώνει κρίση και συνείδηση.

Χωρίς να αναφερθώ στους δύο ΠΠ, στις σφαγές στην Ελλάδα, στις αποζημειώσεις που δεν δόθηκαν, στα αίσχη της (Ανατολικής) Γερμανίας στην προ της πτώσης του τείχους εποχή κλπ, θα σας υπενθυμήσω φρέσκα πράγματα όπως α) την ανήθικη ατμομηχανή της βιομηχανίας σας, τη VW με τις πειραγμένες μηχανές που ξεγελάγανε τις μηχανές μετρήσεων καυσαερίων επειδή δε μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε μία τίμια σύγκριση με τις μηχανές του ανταγωνισμού, β) το σκάνδαλο της Siemens, γ) τα γερμένα υποβρύχια, δ) το σκάνδαλο της ΜΑΝΝ, ε) τα συνεχή πρόστιμα στην DB για τη χειραγώγηση της αγοράς κλπ κλπ κλπ.

Ποιός είναι ο αξιόπιστος;

Το σχόλιό σας
518 αναγνώστες
Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2016
11:13

Εχθές ο οικοδεσπότης μας (capital.gr) δημοσίευσε μία συνέντευξη της βελγίδας επιτρόπου για την απασχόληση (κάτι σαν υπουργός εργασίας της Ε.Ε.) κας Marianne Thyssen.

Κατά την ταπεινή άποψή μου, όλη η συνέντευξη χαρακτηρίζεται από politically correct ερωτήσεις και απαντήσεις, γεγονός το οποίο (πάντα κατά την ταπεινή μου άποψη) την καθιστά έναν χλιαρό κι άνοστο λαπά.

ΕΠΙ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Διορθώσεις πρέπει να γίνουν το δίχως άλλο. Πολλές σε αριθμό και σε πολλά πεδία της ζωής και της οργάνωσης της πατρίδας μας. Όμως οι  διορθώσεις αυτές, πρέπει να γίνουν με τη σωστή σειρά και με σωστές προοπτικές για τους λαούς (εν προκειμένω για τον ελληνικό λαό), γιατί αν μη τι άλλο, η πολιτική και η οικονομική επιστήμη ως κοινωνικές επιστήμες, έχουν σκοπό τους να συνδράμουν στην επίτευξη της ευτυχίας των ανθρώπων και όχι των εταιρειών και των αριθμών, ενώ υποτίθεται ότι ένας από τους σκοπούς της Ε.Ε. είναι και η ευημερία των λαών που "συνεταιρίσθηκαν" σε έναν υποτίθεται εύνομο και αλληλέγγυο οργανισμό.

Πρώτα πρώτα να καταστήσουμε ξεκάθαρο ότι με βάση όλα τα οικονομικά εγχειρίδια το θέμα των μισθών βρίσκεται στη 16η θέση στη λίστα των παραγόντων που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα μίας οικονομίας.
Προέχουν λοιπόν άλλοι 15 παράγοντες όπως π.χ. η γραφειοκρατία, οι φορολογικοί συντελεστές, το κόστος χρήματος, η ταχύτητα λειτουργίας της δικαιοσύνης κλπ.

Κατόπιν να συμφωνήσουμε, ότι επειδή όλον αυτόν τον καιρό αμφότεροι, κυβερνήσεις (όλες χωρίς εξαίρεση) και δανειστές μας πότισαν και εξακολουθούν να μας ποτίζουν με λάθος φάρμακο (το έχει αποδεχτεί μέχρι και το ΔΝΤ), έχουμε μπει εδώ και καιρό στο περίφημο καθοδικό σπιράλ χωρίς δυνατότητα πλέον να εξέλθουμε. 
O καρκίνος έχει κάνει μετάσταση σε εγκέφαλο, νεφρά, συκώτι και πάγκρεας και έχουμε πεθάνει χωρίς να το γνωρίζουμε!
Όλα τα άλλα είναι λόγια ν' αγαπιόμαστε κυρία Thyssen και κ.κ. δημοσιογράφοι που παίρνετε τη συνέντευξη.

Άν θέλετε λοιπόν να μας δώσετε συμβουλές μιλήστε επί της ουσίας κι αφήστε τις γνωστές εύκολες καραμέλλες όπως αυτήν της παραοικονομίας, που πρέπει να πεισθούμε ντε και καλά ότι ανέρχεται στο διαστημικό ποσόν των 40 - 50 δις ήτοι 22% με 27% του ΑΕΠ !!! Άν θέλετε να μας δώσετε συμβουλές, ξεκινήστε από τους 15 πρώτους παράγοντες που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας και όταν ξεμπερδέψετε με όλους αυτούς έλατε να μας κάνετε διάλεξη για τον 16ο.

Όσο για το περίφημο θέμα της κινητικότητας των εργαζομένων και της δια βίου μάθησης, αυτά είναι δόγματα της παγκοσμιοποίησης, καλυμμένα από ένα όμορφο και αληθοφανή μανδύα για ίσες ευκαιρίες, για την ικανότητα προσαρμογής μας στις αλλαγές που έρχονται στη ζώη μας κλπ. Πίσω όμως από αυτά βρίσκονται οι προθέσεις για συμπίεση των μισθών και των εργασιακών δικαιωμάτων προς τα κάτω. Πίσω από αυτά τα δόγματα βρίσκεται η απάνθρωπη αδιαφορία για την πλήρη κατάρρευση των ζωών εκείνων οι οποίοι σε μία προχωρημένη ηλικία και όντας εξαιρετικά εξειδικευμένοι σε ένα γνωστικό αντικείμενο θα χάσουν τη δουλειά τους και θα κληθούν να κάνουν μία νέα αρχή. Για ποιά νέα αρχή μιλάμε όταν ένας άνθρωπος π.χ. 55 ετών χάσει τη δουλειά του; Το πολύ να βρεί καμία θεσούλα security, ή delivery (αν έχει και ξέρει να οδηγάει παπί). €600 maximum και ΑΝ ! Τότε, θα μου πείτε, θα αναλάβει πρωτοβουλία το "κοινωνικό κράτος" και θα βοηθήσει τον καημένο πολίτη. Πρώτα όμως θα πρέπει να πληρούνται κάποια κριτήρια φτώχειας! Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι!

Τέλος, το πιό τραγικό απ' όλα στο εν λόγω άρθρο είναι η αναφορά στο ότι όλα τα παραπάνω θα τα επεξεργαστούν κάποιοι "ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες" (εδώ φοβάμαι σφόδρα) η εργασία των οποίων θα προωθηθεί για "διάλογο" μεταξύ κοινωνικών εταίρων, ελληνικής κυβέρνησης και τρόικας. Αν όμως σε μία δημοκρατία έχεις κάποιον να σου υπαγορεύει (dictate - κι ο νοών νοείτω) το τι πρέπει να κάνεις, τότε η δημοκρατία έχει δυστυχώς καταλυθεί.


Ναι δέχομαι ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Δε συμφωνώ όμως στην υπερβολή και στο ξεχείλωμα των πάντων. Συμφωνώ ότι πολλά πράγματα έχουν φτάσει σε υπερβολή. Διαφωνώ όμως στο να πάμε από το ένα άκρο στο άλλο. Μέτρον άριστον.

Δυστυχώς φίλες και φίλοι, το θέμα έχει να κάνει ξεκάθαρα με το πολιτικο-κοινονικο-οικονομικό μοντέλο στο οποίο θέλουν να εφαρμόσουν στην Ε.Ε. οι μη εκλεγμένοι χαρτογιακάδες που την διοικούν (αυτοί που όταν λήξει η θητεία τους τους προσλαμβάνει η Goldman Sachs).

Το πείραμα της κινεζοποίησης της Ευρώπης και της επιστροφής στο μεσαίωνα έλαχε να ξεκινήσει από την πατρίδα μας η οποία από συστάσεώς της αποτελεί το βασικό πειραματικό σωλήνα των κοινωνικών εξελίξεων της γηραιάς ηπείρου. Μας μένει να δούμε την εξέλιξη αυτού του πειράματος και την εφαρμογή των αποτελεσμάτων του και στους υπόλοιπους λαούς.

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
6379 αναγνώστες
Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015
10:42

Schaueble: Η ΕΕ έκανε για την Ελλάδα περισσότερα από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη χώρα

Διόρθωση: Η ΕΕ έφαγε από την Ελλάδα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

 • Μόνο η πρόσφατη άνευ ανταλλαγμάτων απαλλωτρίωση των ελληνικών τραπεζών αρκεί χερ Schaueble.
 • Μόνο το, κατά παράβαση κάθε έννοια ελεύθερης αγοράς και καπιταλιστικής λογικής, εγκληματικό PSI  αρκεί χερ Schaueble.
 • Δεν μπαίνω καν στον κόπο να αναφερθώ στα σκάνδαλα που έχουν αποκλειστικά γερμανικά ονόματα...

Και μη νομίζετε ότι δε βλέπουμε τι έπεται στη συνέχεια χερ Schaueble. Οι σκοποί σας είναι διάφανοι.

Ξέρουμε καλά ότι έχετε βάλει στο μάτι τα ακίνητά μας (αστικά, τουριστικά και επιχειρηματικά), τα καράβια μας, τον ορυκτό μας πλούτο, την ενέργειά μας, τα νερά μας και φυσικά ξέρουμε ότι θέλετε να μας μετατρέψετε σε σκλάβους εργάτες με αμοιβές αντίστοιχες με αυτές της Κίνας με αφεντικά εσάς...

Γνωρίζουμε καλά ότι αυτή τη στιγμή είμαστε απόλυτα αδυναμοι και αβοήθητοι, έρμαια στις ορέξεις σας. Να είσαστε όμως σίγουρος χερ Schaueble ότι ο καιρός έχει γυρίσματα και μην ξεχνάτε ότι αυτός που πάντα τρώει τα μούτρα του στο τέλος είναι ο λαός σας.

χερ Schaueble.

Οψόμεθα...

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1001 αναγνώστες
Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2015
16:14

Τα λέγαμε και στις αρχές του έτους, αναφερόμενοι στην επίθεση στα γραφεία του σατυρικού περιοδικού Charlie Hebdo...

Η δύση όμως κάνει ένα βασικό λάθος (μπορεί και σκόπιμα). Θεωρεί ότι η λύση στο πρόβλημα δε μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά ο πόλεμος. Δε μπορεί να αντιληφθεί ότι η ίδια είναι η γενεσιουργός αιτία του προβλήματος, το οποίο βέβαια δε λύνεται με βόμβες, αλλά με επίθεση αγάπης και φιλίας. Με την αποποίηση των προνομοίων που με αισχρό τρόπο έχει κλέψει από όλον τον υπόλοιπο κόσμο και τη δίκαιη μοιρασιά τους μεταξύ όλων.

Δυστυχώς όμως όπως έχω γράψει και παλαιότερα, ο δυτικός (τάχα μου χριστιανικός) πολιτισμός αδιαφορεί για τον πλησίον και κλείνει πόρτες και παράθυρα προκειμένου να διαφυλάξει τα κεκτημένα και να μην τα μοιραστεί με το διπλανό του που υποφέρει. Μάλιστα όχι μόνον αδιαφορεί αλλά ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΙΖΕΙ στην καταστροφή του συνανθρώπου του  (βλέπε ακάλυπτα CDS) με μοναδικό σκοπό την αποθέωση του αποκομιζόμενου κέρδους, δηλώνοντας ευθαρσώς ότι δεν υπάρχει πουθενά νόμος που να απαγορεύει την εκμετάλλευση του μαλάκα. Πέραν του φόβου να μην συμπιεστεί προς τα κάτω το δικό του βιοτικό επίπεδο λόγω της μοιρασιάς με τον συνάνθρωπο που υποφέρει, φροντίζει ώστε να μην ανεβεί το βιοτικό επίπεδο του τελευταίου, προκειμένου να μην χάσει την ευκαιρία να τον εκμεταλλεύεται.


Θα συμπληρώσω αναγράφοντας μερικές απορίες (ρητορικές):

 • Από που αγοράζουν τα όπλα οι Τζιχαντιστές;
 • Ποιός είναι ο βασικός χρηματοδότης των Τζιχαντιστών και ποιοί αγοράζουν το πετρέλαιο από τις κατεχόμενες από αυτούς περιοχές;
 • Γιατί τα καραβάνια των προσφύγων κατευθύνονται μόνο προς δυσμάς;
 • Γιατί οι πάμπλουτες χώρες της αραβικής χερσονήσου δεν έχουν ανοίξει τις αγκάλες τους στους αναξιοπαθούντες ομοθρήσκους τους;
 • Γιατί, όπως εδώ και πολύ καιρό έχει γίνει αντιληπτό (και το επιβεβαιώνει και ο κος Ανδριανόπουλος σε ένα εξαιρετικό άρθρο του), το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών είναι άντρες νεαρής ηλικίας;

Κάποιοι λοιπόν που δείχνουν να πέφτουν από τα σύννεφα, στην πραγματικότητα δεν πρέπει να εκπλήσσονται και ιδιαίτερα. Και ο νοών νοείτω.

Ο Θεός να βάλει το χέρι του.

Καλή τύχη σε όλους.

 

Υ.Γ.

Άσχετο με το θέμα της ανάρτησης, αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο: Διαβάστε πόσο τεμπέληδες είμαστε σαν λαός... https://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=ANHRS

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
6180 αναγνώστες
4 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015
10:50

Προσωπικά δεν έχω σε υπόληψη τις ΜΚΟ. Τις βλέπω με την χαμηλή μου αντίληψη σαν μία καταβόθρα μέσα στην οποία, πετάγονται χωρίς λόγο και αντίκρισμα τεράστιες ποσότητες χρημάτων με την χρήση της εύσχημης ταμπέλας "επιχορηγήσεις". Μέσα σε αυτήν την καταβόθρα εξαφανίζονται τα λεφτά των φόρων αντί να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των φορολογουμένων. 'Έχω σχηματίσει την ακλόνητη εντύπωση ότι οι περισσότερες από αυτές είναι πλυντήρια μαύρου ρήματος και μέσον να εισπράττουν διάφοροι πολιτικοί με νομιμοφανή τρόπο τις αμοιβές τους για παρανομίες που έκαναν αυτοί ή κάποιοι πατρώνες τους.

Ποιό είναι το έργο των περισσοτέρων ΜΚΟ; Κανένα! Σκέτες ταμπέλες είναι και πίσω από τις ταμπέλες αυτές κρύβονται διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι, οι οποίοι δήθεν παράγουν έργο. Το έργο αυτό πολλές φορές είναι δηλώσεις με περιεχόμενο το οποίο εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα (συνήθως οικονομικά - αλλά όχι μόνο) μέσα από τη δημιουργία εντυπώσεων, ή απλά η αποτύπωση μίας άποψης, ή ενός (τάχα μου) συμπεράσματος, ή ενός (τάχα μου) προβλήματος, που θα χρησιμοποιηθεί εν ευθέτω χρόνο από τις κυβερνήσεις προκειμένου αυτές να νομοθετήσουν αυτό που πρέπει και που φυσικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω.

Άλλη μία ΜΚΟ από το πλήθος των ΜΚΟ είναι και η Διεθνής Διαφάνεια. Την εμπιστεύομαι; Όχι! Κάποια ονόματα που είχα διαβάσει παλαιότερα στο καταστατικό του ελληνικού παραρτήματος ως ιδρυτικά μέλη, δε μου είχαν γεμίσει το μάτι. Τέλος πάντων...

Σήμερα όμως έπεσε στην αντίληψή μου μία ανακοίνωση της συγκεκριμένης ΜΚΟ, η οποία μου έκανε εντύπωση. Θα μου πείτε μήπως η ανακοίνωση αυτή εξυπηρετεί συμφέροντα όπως έγραψα παραπάνω; Μπορεί. Θα πάρω όμως το ρίσκο να την εμπιστευτώ, καθώς σύμφωνα με ένα ρητό που μου έμαθε ένας φίλος "Ακόμα και μέσα στις ακαθαρσίες μπορείς να βρείς διαμάντια".

Παρακάτω λοιπών αντιγράφω (με κόκκινα γράμματα) την αναφορά της Δ.Δ. σχετικά με το lobbying και ακολούθως σχολιάζω...


Ευρώπη: το lobbying χωρίς κανόνες ανοίγει την πόρτα στη διαφθορά

Έκθεση σε 19 ευρωπαϊκές χώρες και 3 θεσμικά όργανα της ΕΕ καταγράφει αδικαιολόγητη άσκηση επιρροής στην πολιτική ζωή στην περιοχή αλλά και στις Βρυξέλλες.

Η Διεθνής Διαφάνεια τόνισε σήμερα ότι η Ευρώπη χρειάζεται επείγουσες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του lobbying. Μια νέα Έκθεση από την ομάδα καταπολέμησης της διαφθοράς διαπίστωσε ότι από τις 19 ευρωπαϊκές χώρες που αξιολογήθηκαν, μόνο 7 έχουν κάποια μορφή ειδικής νομοθεσίας ή κανονισμού για το lobbying, γεγονός που επιτρέπει την σχεδόν απεριόριστη επιρροή των επιχειρηματικών συμφερόντων στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων.

Και οι 19 χώρες σκοράρουν όλες μαζί μόλις 31% (από το 100%), όταν αξιολογούνται σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα του lobbying και των βέλτιστων πρακτικών όπως αποτυπώνεται στην Έκθεση με τίτλο: «Το lobbying στην Ευρώπη: Κρυφή Επιρροή, Προνομιακή Πρόσβαση». Η νέα Έκθεση, η πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση σχετικά με το lobbying στην περιοχή, μελετά πόσο καλά προστατεύεται η λήψη πολιτικών αποφάσεων από την αδικαιολόγητη και υπερβολική άσκηση επιρροής.

«Tα τελευταία πέντε χρόνια, οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν λάβει δύσκολες οικονομικές αποφάσεις που είχαν μεγάλες συνέπειες για τους πολίτες. Αυτοί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων ενεργούσαν προς το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των λίγων», δήλωσε η Elena Panfilova, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Παρά το γεγονός ότι το lobbying αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας υγιούς δημοκρατίας, μια σειρά από σκάνδαλα που μαστίζουν όλη την Ευρώπη αποδεικνύουν ότι χωρίς σαφείς και εφαρμόσιμους κανόνες και κανονισμούς, ένας μικρός αριθμός πολιτών που διαθέτει περισσότερα χρήματα και διασυνδέσεις με ανώτερα κλιμάκια, μπορεί να κυριαρχήσει στη λήψη πολιτικών αποφάσεων – συνήθως για δικό τους όφελος.

Η Έκθεση εξετάζει τις πρακτικές του lobbying, καθώς και αν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι το lobbying στην Ευρώπη και τα τρία βασικά θεσμικά όργανα της Ευρωπϊκής Ένωσης, ασκείται με διαφάνεια και ακολουθεί κώδικες ηθικής. Επίσης, εξετάζεται αν υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί που να επιτρέπουν δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στους φορείς λήψης αποφάσεων.

Η Σλοβενία σκοράρει 1η και βρίσκεται στην κορυφή συγκεντρώνοντας 55%, λόγω της ειδικής ρύθμισης για το lobbying που διαθέτει η χώρα, η οποία παρ’ όλα αυτά περιέχει κενά και «παραθυράκια». Η Κύπρος και η Ουγγαρία βρίσκονται στον πάτο της κατάταξης συγκεντρώνοντας μόλις 14%, με χαμηλές αποδόσεις σε όλα σχεδόν τα πεδία στα οποία αξιολογήθηκαν, ειδικά σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στην πληροφορία.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της Έκθεσης στο παρακάτω link: http://www.transparency.org/news/pressrelease/europes_unregulated_lobbying_opens_door_to_corruption


Η αναφορά αυτή λοιπόν επιβεβαιώνει αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε χωρίς να είμαστε κομμουνιστές ή αριστεροί.

Επιβεβαιώνει αυτό που περιγράφει ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Παυλόπουλος στο βιβλίο του του 2011 με τον τίτλο "Το λυκόφος των πολιτικών ηγεσιών".

Επιβεβαιώνει ότι τα οικονομικά συμφέροντα τείνουν να καταλύσουν και να υποκαταστήσουν τη δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιβεβαιώνει ότι αν όχι όλοι οι ηγέτες του κόσμου, τότε οι περισσότεροι, εξυπηρετούν κατά παράβαση κάθε έννοιας δημοκρατικού ήθους και δημοκρατικής πρακτικής, τα συμφέροντα οικονομικών παραγόντων και όχι - όπως ορίζουν παντού και σαφώς τα συντάγματα - τα συμφέροντα των λαών τους.

Διαβάστε τη βαθμολογία:

Χώρα

Βαθμολογία (%)

Σλοβενία

55

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

53

Λιθουανία

50

Ηνωμένο Βασίλειο

44

Αυστρία

40

Ιρλανδία

39

Λετονία

39

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

37

Ολλανδία

34

Πολωνία

33

Τσεχία

29

Εσθονία

29

Γαλλία

27

Σλοβακία

26

Βουλγαρία

25

Γερμανία

23

Πορτογαλία

23

Ισπανία

21

Ιταλία

20

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

19

Ουγγαρία

14

Κύπρος

14

Μέσος όρος

31

Η βαθμολογία είναι τραγική για όλους! Η βαθμολογία για τους θεσμούς της Ε.Ε. και τις δήθεν ευνομούμενες ηγέτιδες χώρες Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία είναι απογοητευτική.

Το συμπέρασμα είναι το εξής: Ο κόσμος δεν πάει καλά και η πορεία αυτή οδηγεί ξεκάθαρα σε καταστάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες και καταστροφικές.

Κάτι πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει γρήγορα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υ.Γ.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη να γίνει, είναι η απαγόρευση στον κάθε πολίτη να χρηματίζει βουλευτής για περισσότερες από 2 θητείες.

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις