ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει.
Σελίδες
Σύνδεσμοι


1322 αναγνώστες
Παρασκευή, 13 Ιουνίου 2014
15:38

Οσο κι αν μπορεί να φανεί παράξενο, την αρχική αφορμή να γράψω το ποίημα μου την έδωσε η διαμονή μου στην Ευρώπη τα χρόνια του '48 με '51.

Ηταν τα φοβερά χρόνια όπου όλα τα δεινά μαζί - πόλεμος, κατοχή, κίνημα, εμφύλιος - δεν είχανε αφήσει πέτρα πάνω στη πέτρα. Θυμάμαι την μέρα που κατέβαινα να μπω στο αεροπλάνο, ένα τσούρμο παιδιά που παίζανε σε ένα ανοιχτό οικόπεδο. Το αυτοκίνητό μας αναγκάστηκε να σταματήσει για μια στιγμή και βάλθηκα να τα παρατηρώ. Ητανε κυριολεκτικά μες τα κουρέλια. Χλωμά, βρώμικα, σκελετωμένα με γόνατα παραμορφωμένα, με ρουφηγμένα πρόσωπα. Τριγυρίζανε μέσα στις τσουκνίδες του οικοπέδου ανάμεσα σε τρύπιες λεκάνες και σωρούς σκουπιδιών.

Αυτή ήταν η τελευταία εικόνα που έπαιρνα από την Ελλάδα. Και αυτή, σκεπτόμουνα, ήταν η μοιρα του Γένους που ακολούθησε το δρόμο της Αρετής και πάλαιψε αιώνες για να υπάρξει.

Πριν περάσουν 24 ώρες περιδιάβαζα στο Ουσί της Λωζάννης, στο μικρό δάσος πλάι στη λίμνη. Και ξαφνικά άκουσα καλπασμούς και χαρούμενες φωνές. Ηταν τα Ελβετόπαιδα που έβγαιναν να κάνουν την καθημερινή τους ιππασία. Αυτά που από πέντε γενεές και πλέον, δεν ήξεραν τι θα πει αγώνας, πείνα, θυσία. Ροδοκόκκινα, γελαστά, ντυμένα σαν πριγκηπόπουλα, με συνοδούς που φορούσαν στολές με χρυσά κουμπιά, περάσανε από μπροστά μου και μ' άφησαν σε μια κατάσταση που ξεπερνούσε την αγανάκτηση.
Ητανε δέος μπροστά στην τρομακτική αντίθεση, συντριβή μπροστά στην τόση αδικία, μια διάθεση να κλάψεις και να προσευχηθείς περισσότερο, παρά να διαμαρτυρηθείς και να φωνάξεις. Ητανε η δεύτερη φορά στη ζωή μου - η πρώτη ήτανε στην Αλβανία - που έβγαινα από το ατόμό μου, και αισθανόμουν όχι απλά και μόνο αλληλέγγυος, αλλά ταυτισμένος κυριολεκτικά με τη φυλή μου.

Και το σύμπλεγμα κατωτερότητας που ένιωθα, μεγάλωσε φτάνοντας στο Παρίσι. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός από το τέλος του πολέμου και τα πράγματα ήταν ακόμη μουδιασμένα. Όμως τι πλούτος και τι καλοπέραση μπροστά σε μας! Και τι μετρημένα δεινά επιτέλους μπροστά στα ατελείωτα τα δικά μας! Δυσαρεστημένοι ακόμα οι Γάλλοι που δεν μπορούσαν να 'χουν κάθε μέρα το μπιφτέκι και το φρέσκο τους βούτυρο, δυσανασχετούσανε. Υπάλληλοι, σωφέρ, γκαρσόνια, με κοιτάζανε βλοσυρά και μου λέγανε: εμείς περάσαμε πόλεμο Κύριε! Κι όταν καμμιά φορά τολμούσα να ψιθυρίσω ότι ήμουν Ελληνας κι ότι περάσαμε κι εμείς πόλεμο με κοιτάζανε παράξενα: α, κι εσείς έ; Καταλάβαινα ότι ήμασταν αγνοημένοι από παντού και τοποθετημένοι στην άκρη-άκρη ενός χάρτη απίθανου. Το σύμπλεγμα κατωτερότητας και η δεητική διάθεση με κυρίευαν πάλι. Ξυπνημένες μέσα παλαιές ενστικτώδεις διαθέσεις άρχισαν να αναδεύονται και να ξεκαθαρίζουν.

Η παραμονή μου στην Ευρώπη με έκανε να βλέπω πιο καθαρά το δράμα του τόπου μας. Εκεί αναπηδούσε πιο ανάγλυφο το άδικο που κατάτρεχε τον ποιητή. Σιγά-σιγά αυτά τα δύο ταυτίστηκαν μέσα μου.

Το επαναλαμβάνω, μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά έβλεπα καθαρά ότι η μοίρα της Ελλάδας ανάμεσα στα άλλα έθνη ήταν ότι και η μοιρα του ποιητή ανάμεσα στους άλλους ανθρώπους - και βέβαια εννοώ τους ανθρώπους του χρήματος και της εξουσίας. Αυτό ήταν ο πρώτος σπινθήρας, ήταν το πρώτο εύρημα. Και η ανάγκη που ένιωθα για μια δέηση, μου 'δωσε ένα δεύτερο εύρημα. Να δώσω, δηλαδή, σ' αυτή τη διαμαρτυρία μου για το άδικο τη μορφή μιας εκκλησιαστικής λειτουργίας. Κι έτσι γεννήθηκε το «Αξιον Εστί».

Το σχόλιό σας
455 αναγνώστες
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2014
21:44
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1130 αναγνώστες
1 σχόλιο
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 30 Μαΐου 2014
10:20

Καλημέρα.

Όπως αντιλαμβάνεστε φίλες και φίλοι, το σχέδιο προχωράει πολύ καλά και βαίνει προς την ολοκλήρωσή του.

Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία "εθνικών πρωταθλητών" σε κάθε κλάδο, με επιλογή από τις τράπεζες των εταιρειών εκείνων οι οποίες όντας αξιόχρεες θα εξακολουθήσουν να χρηματοδοτούνται (και ως εκ τούτου να λειτουργούν). Οι τράπεζες θα οδηγήσουν ένα πλήθος μικρότερων ή "αδύναμων" εταιρειών είτε στο κλείσιμο, είτε σε συγχώνευση με τους "εθνικούς πρωταθλητές".
Κάτι τέτοιο μόνο μέσω των τραπεζών μπορεί να επιτευχθεί αυτή τη στιγμή, γι αυτό και "καίει" το όνομα του διαδόχου του κου Προβόπουλου στη διοίκηση της ΤτΕ.

Δεν εξετάζουμε εδώ τα κριτήρια με τα οποία θα γίνουν οι επιλογές των εθνικών πρωταθλητών καθώς το συγκεκριμένο θέμα είναι εξαιρετικά γκρίζο και χωράει πάρα πολλή συζήτηση.

Εστιάζουμε την προσοχή μας στο γεγονός ότι "εθνικοί πρωταθλητές" σημαίνει και εθνικοί ηττημένοι.
 

Εθνικοί πρωταθλητές και εθνικοί ηττημένοι σημαίνει υπερσυγκέντρωση σε λίγα χέρια της οικονομικής δραστηριότητας και του πλούτου και η εξαφάνιση κάθε ίχνους μεσαίας τάξης (της ραχοκοκκαλιάς κάθε κοινωνίας και του δημοκρατικού πολιτεύματος).
Η μοίρα όσων δε θα ανήκουν στους "εθνικούς πρωταθλητές" είναι κυριολεκτικά ο ΚΑΙΑΔΑΣ.

Οι ελευθεροι επαγγελματίες λοιπόν μοιραία (ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ) θα τα χάσουν όλα και στην καλύτερη των περιπτώσεων θα γίνουν εξαθλιωμένοι υπάλληλοι των "εθνικών πρωταθλητών".
Οι περιουσίες τους μέσω των τραπεζών και του ΤΑΙΠΕΔ θα περάσουν στα χέρια των "εθνικών πρωταθλητών", η κοινωνική ψαλίδα θα ανοίξει πλήρως καθώς θα έχουμε πλέον μόνο δύο τάξεις (απρόσωπες εταιρείες αφεντικά από τη μία και εργάτες από την άλλη) και ο κύκλος θα κλείσει.

ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ.

Με τους "εθνικούς πρωταθλητές" μην περιμένετε κάποια βελτίωση της ανεργίας και του ΑΕΠ.

Οι άνεργοι μάλλον θα αυξηθούν, καθώς θα κλείσει ένα μεγάλο πλήθος μικρομεσαίων εταιρειών οι δε εθνικοί πρωταθλητές θα εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις οικονομίες κλίμακος και με μία μικρή αύξηση του προσωπικού τους θα μπορέσουν να πετύχουν σημαντική αύξηση της παραγωγής και μάλιστα με σημαντικά βελτιωμένα περιθώρια κέρδους.

Το ΑΕΠ θα επηρεαστεί αρνητικά από την αύξηση των ανέργων (αλλά και την περαιτέρω μείωση των μισθών που η αυξημένη ισχύς των εταιρειών θα πετύχει), όμως οι εθνικοί πρωταθλητές θα έχουν έντονα εξωστρεφή προσανατολισμό, γεγονός που σημαίνει ότι θα προσπαθήσουν να ανταπεξέλθουν στην μείωση της εσωτερικής λιανικής κατανάλωσης με αύξηση των εξαγωγών (και τη φιλοδοξία να υπάρξει μετακύληση αυτής της στηριγμένης στις εξαγωγές ανάπτυξης και στην υπόλοιπη οικονομία), κάτι το οποίο κατά την άποψή μου εμπεριέχει υψηλές δόσεις ρίσκου. Το εγχείρημα δεν είναι καταδικασμένο να πετύχει καθώς το παγκόσμιο περιβάλλον δεν είναι σε πολύ καλό momentum, ενώ από την άλλη οι εταιρείες δε θα έχουν εξασφαλισμένη την απαραίτητη για κάθε εταιρεία στήριξη από την εσωτερική αγορά η οποία όπως είπαμε μάλλον θα συρρικνωθεί, παρά θα αναπτυχθεί.

Όσο για τα φορολογικά έσοδα... Άποψή μας είναι ότι μόνο χειρότερα θα πάνε, παρά την ελαχιστοποίηση της φοροδιαφυγής που θα επιτευχθεί με την εξαφάνιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αναφορικά στις τράπεζες, το σενάριο της δημιουργίας Εθνικών Πρωταθλητών συνεπάγεται τη διαχείρηση πλήθους κόκκινων δανείων, τα οποία είτε δε θα εγγραφούν ως ζημιές μεταφερόμενα στους ισολογισμούς των Εθνικών Πρωταθλητών ως δανειακές υποχρεώσεις (εναλλακτικά ως συμμετοχή των τραπεζών στο μετοχικό τους κεφάλαιο), είτε - και αυτό είναι βέβαιο - ένα μέρος από τα δάνεια αυτά θα σβηστεί και εγγραφεί ως ζημιές στους ισολογισμούς των τραπεζών, ζημιές τις οποίες θα κληθούν να καλύψουν με αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων οι μέτοχοί τους, τουτέστιν κατά κύριο λόγο ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ. Τα χρήματα για τις αυξήσεις αυτές θα βρεθούν μόνο μέσω δανεισμού, άρα, το χρέος το οποίο πρέπει να καλύψει (ποιός άλλος;) ο έλληνας φορολογούμενος θα αυξηθεί έτι περισσότερο γεγονός το οποίο θα επιφέρει νέα μέτρα, νέες περικοπές δαπανών του κοινωνικού κράτους και γενικότερα σφύξιμο του βρόγχου που είναι περασμένος στο λαιμό όλων μας.

Με τους εθνικούς πρωταθλητές απλά ολοκληρώνεται η κατά Μάρξ "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ" προκειμένου να κάνει επιτέλους το "restart" η οικονομία.
Η επανεκκίνηση όμως αυτή θα έχει σαν τίμημα την ολοκλήρωση της προγραμματισμένης εξαθλίωσης εκατομμυρίων ζωών, την ισοπέδωση κάθε έννοιας κοινωνικού κράτους (υγεία - παιδεία) και την απαγόρευση στην ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας. Ως εκ τούτου λοιπόν, αν φυσικά τα πραγματα εξελιχθούν σύμφωνα με το περιγραφόμενο σενάριο, θεωρώ πιθανό ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα, το οποίο ενδέχεται να φτάσει και τα αντίστοιχα ποσοστά της Λετονίας (14% του πληθυσμού - κι αν δε με πιστεύετε διαβάστε το ΕΘΝΟΣ πατώντας εδώ, ή τον Αγγελιοφόρο πατώντας εδώ), γεγονός το οποίο θα τροφοδοτήσει περισσότερο τα προβλήματά μας, αφού αυτοί που θα μεταναστεύσουν δε θα είναι οι γέροντες, αλλά οι νέοι έλληνες...
 

Όταν τέλος θα έχει κλείσει ο κύκλος και "με το καλό" γίνει το επόμενο και τελευταίο βήμα δηλαδή η εξαγορά των εθνικών πρωταθλητών από πολυεθνικές του εξωτερικού, θα σημάνει η ώρα της πλήρους εξαθλίωσης του λαού, της κατάσβεσης κάθε ελπίδας ατομικής προόδου και η μετατροπή μας σε τριτοκοσμική χώρα, θα έχει ολοκληρωθεί.

http://ainatem.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=35441&blid=287

 http://ainatem.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=19427&blid=287

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
2397 αναγνώστες
Δευτέρα, 28 Απριλίου 2014
11:47

Μετά από την "ανάγκη λήψης μέτρων € 7,7 δις για τα έτη 2015 - 2017", το νέο επεισόδιο έχει τίτλο: "Κομισιόν: Ανακαλύφθηκαν εκκρεμείς επιστροφές φόρων €2,5 δισ"

 

Ένα θερμό χειροκρότημα.
Ένα θερμό και από βάθους καρδίας ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Μία ταπεινή υπόκλιση μπροστά στις μεγαλειώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης να μην αλλάξει τίποτα.

ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ ΜΟΥΤΖΑ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΑΝΙΚΑΝΟΥΣ ΨΕΥΤΑΡΑΔΕΣ ΜΑΥΡΟΓΙΑΛΟΥΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΔΑΓΚΩΤΗ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΑ ΨΗΦΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ.

Στις επερχόμενες εκλογές, κλείνουμε τα αυτιά μας στους εκβιασμούς και την εκστρατεία φόβου που δεδομένα θα μας σερβίρουν μέσα από τα ΜΜΕ και προσερχόμαστε ΜΑΖΙΚΑ στις κάλπες και τους εξαφανίζουμε μια για πάντα από το πολιτικό παρασκήνιο, ψηφίζοντας οτιδήποτε άλλο εκτός από το πράσινο και μπλε ΠΑΣΟΚ - Ελιά και τα δεκανίκια τους.
Στείλτε τα ρεμάλια που μας κατέστρεψαν και συνεχίζουν να μας καταστρέφουν στον αγύριστο.

Εξαφανίστε τους πριν μας εξαφανίσουν αυτοί.

Τι άλλο χρειάζεστε πιά για να πεισθείτε;

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
574 αναγνώστες
2 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 23 Απριλίου 2014
11:47

Καλημέρα. Χριστός Ανέστη.

Ναι το παραδέχομαι. Πρώτα και πάνω απ' όλα φταίει το κακό μας το κεφάλι.

Ναι πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να είμαστε αυστηροί κριτές του εαυτού μας και μετά των άλλων.

Ναι με θάρρος και ανδρισμό πρέπει να αποδεχόμαστε και με το παραπάνω το μερίδιο των ευθυνών μας.

Καμία αντίρρηση. Το έχουμε πει άλλωστε πολλές φορές αυτό.

Αρνούμαι όμως να δεχτώ την ωραιοποίηση από πλήθος αρθρογράφων του ΔΝΤ και του ρόλου του, με το επιχείρημα ότι τάχα μου "μας χορηγείται χημειοθεραπεία για να επιβιώσουμε και μοιραία σκοτώνονται και υγιή κύτταρα", γιατί δεν βλέπω να μας χορηγείται χημειοθεραπεία, παρά κώνειο. Όχι και να αγιοποιούμε τον Στρος Κάν, τη Λαγκάρντ, τον Τόμσεν και δε συμμαζεύεται. Ούτε και να τους δαιμονοποιούμε ζητάω. Θέλω απλά να βλέπουμε καθαρά τα πράγματα, προκειμένου να μπορέσουμε να τα διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα συμφέροντα της πατρίδας και του λαού μας όταν έλθει η κατάλληλη στιγμή, Στο κάτω κάτω της γραφής, ποιά είναι η υποχρέωση κάθε κράτους και των εκλεγμένων κυβερνήσεων με βάση τις αρχές της δημοκρατίας και των συνταγμάτων;

Η διαφύλαξη της αξιοπρέπειας των πολιτών, ή μήπως κάτι άλλο;
 

Δεν αμφισβητώ ότι το ΔΝΤ είναι ο έσχατος δανειστής, ότι πάει σε ήδη κατεστραμμένες χώρες με τρομερά προβλήματα, με σκοπό να βοηθήσει για να αποφευχθούν ευρύτερες κρίσεις κλπ κλπ.
Πέραν όμως των παραπάνω αναφερθέντων και βασιζόμενος στα μέχρι τούδε πεπραγμένα, δεν έχω πλέον την παραμικρή αμφιβολία, ότι το ΔΝΤ (το ίδιο πιστεύω και για την Ε.Ε.) εξυπηρετεί και διάφορα συμφέροντα και ότι δημιουργεί σκόπιμα καταστάσεις, τις οποίες κάποιοι εκμεταλλεύονται προκειμένου να υπάρξουν υπερκέρδη, φυσικά εις βάρος των λαών. Όπως επίσης (καλοπροαίρετα σκεφτόμενος) δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι το ΔΝΤ δεν έχει πλήρη τεχνογνωσία για την επίλυση των κρίσεων, παρά στις περισσότερες των περιπτώσεων πάει στα τυφλά, με μοναδικό μπούσουλα τη θεωρία (ποιά όμως είναι τελικά η θεωρία;), η οποία στο τέλος αποδεικνύεται ανεπαρκής εις το τετράγωνο (εναλλακτικά, αν το ΔΝΤ και γενικότερα η Τρόικα έχουν τη τεχνογνωσία για τη λύση της κρίσης, τότε η απουσία αποτελέσματος υποδηλώνει ξεκάθαρα δόλο). Δείτε και τη δική μας περίπτωση:

 • Μία καθυστέρηση μερικών μηνών στο PSI και όλο το κούρεμα το "έφαγαν" σχεδόν κατ' αποκλειστικότητα έλληνες. Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι αυτό το γεγονός και κατα πόσο σχετίζεται με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που "πρόλαβαν" να πετάξουν από τα χέρια τους τη "βόμβα" του ελληνικού χρέους που είχαν αγορασμένο;
 • Πόσο τυχαίο μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι το χρέος μας, από χρέος προς τράπεζες, funds, επενδυτές και εν γένει τις "αγορές" κατέστη μέσω του EFSF χρέος προς τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης;
 • Ένα τυχαίο (;) λάθος στους πολλαπλασιαστές και η ζημιά μας δεν μετριέται. Η δήλωση "συγγνώμη κάναμε λάθος, οι προσπάθειές σας όμως δεν πρέπει να σταματήσουν" μόνο κυνική και ίσως απάνθρωπη ακούγεται στα αυτιά μας.
 • Γιατί ενώ είναι γνωστές σε όλους μας - και στην Τρόικα - εδώ και χρόνια οι γενεσιουργές αιτίες των προβλημάτων της αγοράς και της οικονομίας - οι οποίες δεν είναι άλλες από τη στρεβλή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού - δεν έχει απαιτηθεί από την Τρόικα day one να διορθωθεί αυτή η λειτουργία; Τόσους εκβιασμούς μας παρουσίασε η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ ότι μας έκανε η Τρόικα με αφορμή την εκταμίευση των δόσεων. Γιατί δεν μας έκαναν και τον πλέον σημαντικό και ουσιώδη; Σε τόσους εκβιασμούς υπέκυψε η κυβέρνηση. Σε αυτόν δε θα υπέκυπτε;
 • Γιατί γίνεται αποδεκτή από την Τρόικα η αλλαγή του νόμου προκειμένου να πωληθούν με ζημιά πολλών δισεκατομμυρίων (με την οποία θα επιβαρυνθεί στη συνέχεια ο ελληνικός λαός) οι συμμετοχές του ΤΧΣ στις τράπεζες;

Ας προσέχανε κι αυτοί οι λαοί κι εμείς;
Αν πιστεύετε κάτι τέτοιο λυπάμαι.

Δεν καταλαβαίνω λοιπόν την ένθερμη υποστήριξη του ΔΝΤ, με την επίρριψη της ευθύνης κατ' αποκλειστικότητα στους απανταχού ντόπιους.

Αυτό καταντάει απόλυτος ραγιαδισμός και αυτοεξευτελισμός.

Λες και στην πορεία προς την καταστροφή και την χρεοκοπία δεν έχουν βάλει άλλοι το χέρι τους. Λες και όλοι έχουν την εντύπωση, ότι η πατρίδα μας είναι κυρίαρχο κράτος και ασκει ανεπηρέαστα την πολιτική της, μέσα σε έναν αγγελικό και δίκαιο κόσμο όπου κανένας δυνατός δεν ασκεί επιρροή στις μικρές και αδύναμες χώρες και δεν τις εκμεταλλεύεται ποικιλοτρόπως. Για όσους μάλιστα δεν το έχουν καταλάβει, γιατί δεν το έχουν διδαχθεί ξεκάθαρα στο σχολείο, ας το πληροφορηθούν έστω και τώρα: Η πατρίδα μας ποτέ δεν απελευθερώθηκε. Το 1821 δεν δικαιώθηκαν οι αγώνες και οι θυσίες των ηρωικών προγόνων μας. Το 1821 απλά αλλάξαμε δεινάστη και αλλάξαμε πάλι μετά τον εμφύλιο, οπότε και περάσαμε από μία σφαίρα επιρροής σε μία άλλη. Μήπως νομίζετε ότι η κατάντια του κράτους και της δημοκρατίας μας είναι ανεξάρτητη από το παραπάνω γεγονός; Μήπως επίσης νομίζετε ότι η μορφή της κοινωνίας και της οικονομίας της Ελλάδας  όπως αυτή θα διαμορφωθεί μέσα από τη "χημειοθεραπεία" που μας επιβάλλεται θα οδηγήσει σε κάτι καλύτερο, λαμπρότερο και υγιέστερο; Επιτρέψτε μου να έχω σοβαρές επιφυλάξεις περί τούτου.


Πρέπει λοιπόν να αποδίδουμε τα του Kαίσαρος τω Kαίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ για να λέμε ότι αρθρογραφούμε με σοβαρότητα και ασκούμε λειτούργημα υπέρ του λαού και της δημοκρατίας.

Για να τεκμηριώσω την άποψή μου ότι δεν φταίνε πάντα και κατ' αποκλειστικότητα οι λαοί και οι κυβερνήσεις (χωρίς να έχω σκοπό να απορρίψω το μερίδιο ευθύνης που μας αναλογεί για την καταστροφή μας), θα σας δώσω δύο τρανταχτά παραδείγματα χωρών, μάλιστα όχι του τρίτου κόσμου, οι οποίες υπέστησαν στην κυριολεξία επίθεση από εξωγενείς παράγοντες τους οποίους το απάνθρωπο παγκοσμιοποιημένο οικονομικό σύστημα, με τη σύμφωνη γνώμη του απανταχού (σε αισχρό βαθμό εξαρτημένου από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα) πολιτικού προσωπικού, έχει επιτρέψει να γεννηθούν και να γιγαντωθούν, σε βάρος κάθε έννοιας δημοκρατίας και μέριμνας υπέρ των λαών.

Η  Μεγάλη Βρετανία και η Ιαπωνία υπέστησαν λοιπόν ασύλληπτου ύψους ζημιές από το σπεκουλάρισμα με το νόμισμά τους από το γνωστό σε όλους μας "πολιτικό ακτιβιστή" Τζώρτζ Σώρος ο οποίος κέρδισε από € 1 δις σε βάρος της κάθε μίας από αυτές, ενώ άμεσα ή έμμεσα έχει εμπλακεί σε βάρος της Γεωργίας, της Ουκρανίας, της Μαλαισίας, της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, των Φιλιππίνων κι ένας Θεός ξέρει που αλλού.

Στη δική μας περίπτωση εκτός από το Σιμήτη, το Γιωργάκη (χρόνια πολλά Γιωργάκη), τον Άκη, τον Καραμανλή, τον Αλογοσκούφη, τον Παπακωνσταντίνου και τα γνωστά και μη εξαιρεταία πολιτικο-οικονομικά τζάκια, παίζουν δυνατά:

 • Όλες οι πολυεθνικές που λειτουργούν στην πατρίδα μας και εφαρμόζουν το περίφημο transfer pricing κερδοσκοπώντας ασύστολα σε βάρος της οικονομίας μας, ενώ τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ διχάζουν μεθοδικά την κοινωνία μας φωνάζοντας κατά διαστήματα για τη φοροδιαφυγή των υδραυλικών, των ηλεκτρολόγων, των γιατρών, των δικηγόρων κλπ κλπ κλπ.
 • Ονόματα όπως Goldman Sachs, Siemens κλπ που και κερδοσκοπούν αποδεδειγμένα εις βάρος μας ΚΑΙ οι κυβερνήσεις μας τους χαρίζονται προκλητικά εις βάρος του λαού (για ποιό λόγο άραγε;).
 • Ονόματα όπως MAN, Mercedes, Lockheed Martin και γενικά όλες οι πολεμικές βιομηχανίες και οι πατρίδες τους ("φίλοι" και "σύμμαχοί" μας) οι οποίες συντηρούν εδώ και δεκαετίες την ένταση μεταξύ των ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Ελλάδας - Τουρκίας προκειμένου οι δύο τελευταίες να συνεχίσουν να αποτελούν τους δύο σημαντικότερους αγοραστές οπλικών συστημάτων παγκοσμίως, αλλά με δανεικά λεφτά που οι ίδιοι φροντίζουν να μας παραχωρούν - ενώ από την άλλη σήμερα ζητάνε μέσω του ΔΝΤ να κλείσουμε όλες τις πολεμικές βιομηχανίες που λειτουργούν εντός των συνόρων μας. Γιατί άραγε;

Σε συνέχεια με το θέμα των πολεμικών βιομηχανιών. . . Μήπως θα έπρεπε εδώ και δεκαετίες να υπάρχει ευρωστρατός; Τι σκατά είναι τέλος πάντων αυτή η Ε.Ε. και για πόσο καιρό ακόμα θα είναι έτσι; Είναι ηνωμένες πολιτείες, ή "κάτι άλλο"; Από ποιού τις διαθέσεις εξαρτάται αυτό το "κάτι άλλο" τέλος πάντων;

 • Βέβαια θα μου πεις ότι ακόμα η Ε.Ε. δεν εκδίδει ευρωομόλογο και δεν έχει ενοποιημένο τραπεζικό σύστημα,
 • Δε διαθέτει κοινό ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ (τυχαίο; δε νομίζω),
 • Εδώ η Ε.Ε. δε μας στηρίζει στην "προσπάθεια" χάραξης της ΑΟΖ που θα είναι και δική της ΑΟΖ (η μεγαλύτερη του κόσμου),
 • Εδώ ο Ρομπάι παραδέχεται ότι τις όποιες αποφάσεις δεν τις  παίρνει το ευρωκοινοβούλιο (!) αλλά το συμβούλιο των πρωθυπουργών (!!!) κλπ κλπ ευρωστρατό περιμένεις να έχουν;


Βέβαια! Tρελλοί είναι οι ευρωπαίοι, που θα βάλουν από το πουθενά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. και στρατιωτικές δαπάνες; Μιλάμε για πολλά δις.
"Άσε τους μ@λ@κες τους έλληνες να τα βγάλουν μόνοι τους πέρα με τους τούρκους και να αγοράζουν (και οι έλληνες και οι τούρκοι) φρεγάτες, τάνκς και αεροπλάνα από τις βιομηχανίες μας (με τις κατάλληλες μίζες εκεί που πρέπει - γιατί η διαφθορά είναι σαν το ταγκό. Χρειάζεται δύο - Δεν είναι διεφθαρμένος μόνο εκείνος που "τα παίρνει", αλλά κι εκείνος που "τα δίνει"). Οι βιομηχανίες μας θα μεγαλώνουν, οι λαοί μας θα έχουν δουλειά, τα κράτη μας φορολογικά έσοδα και οι έλληνες (και οι τούρκοι) θα χρεώνονται ασταμάτητα στις τράπεζές μας για μη παραγωγικές "επενδύσεις", τουτέστιν θα εξαρτώνται όλο και περισσότερο από εμάς κι εμείς θα κερδίζουμε όλο και περισσότερα από αυτούς". Το έργο αυτό είναι γνωστό εδώ και αιώνες. Ο δε λαός μας το έχει νιώσει στο πετσί του πολλάκις και με ιδιαίτερη αγριότητα, δυστυχώς όμως δε διδασκόμαστε την ιστορία όπως πρέπει.

Απλά μετρήστε τα δις ευρώ που η Ελλάδα έχει δανειστεί και ξοδέψει από το 1980 (και από το 2002 μου κάνει) σε πολεμικούς εξοπλισμούς και υπολογίστε το ποσοστό αυτών των δανεικών ως προς το σύνολο του σημερινού χρέους. Αυτό είναι το τίμημα της "απελευθέρωσής" μας από τον τουρκικό ζυγό κυρίες και κύριοι. Πριν καν αποκτήσουμε τον τίτλο του ανεξάρτητου κράτους!!!

Αυτή είναι - κακά τα ψέμματα - η μοίρα του μικρού, αδύναμου κι ανάδελφου.

Αναλογιστείτε τέλος ότι επί σειρά δεκαετιών, αυτοί που σήμερα μας κουνάνε το δάχτυλο α) δεν έχουν δικό τους στρατό, άρα και τα σχετικά δυσβάστακτα έξοδα, β) δωροδοκούσαν τα δικά μας καλά παιδιά (βλ. Άκη κλπ), προκειμένου να αγοράζουμε περιττό, ή και ελαττωματικό πολεμικό εξοπλισμό σε εξωφρενικές τιμές.

 • Από την άλλη, μας επιβάλανε τη συμφωνία του Δουβλίνου και καταντήσαμε χωματερή ψυχών, επιχορηγώντας μας με κάτι ψίχουλα για να μαντρώνουμε απάνθρωπα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης τους δύστυχους λαθρομετανάστες (συγγνώμη το politically correct και ο επίτροπος κος Νιλς Μουίζνιεκς επιβάλλουν να τους αναφέρουμε ως παράτυπους μετανάστες και όχι παράνομους μετανάστες) και μία δύναμη (frontex 1000 ανδρών). Αυτό θεωρείτε ότι είναι ανεξάρτητο από τα προβλήματα της οικονομίας (κυρίως τα επερχόμενα); Δε νομίζω!
 • Να μην ξεχάσουμε τις περίφημες ποσοστώσεις των αγροτικών προϊόντων, το σκληρό ευρώ που όλα αυτά τα χρόνια εξυπηρετεί αποκλειστικά τη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας, κατοχικά δάνεια και αποζημιώσεις που ουδέποτε πληρώθηκαν κλπ κλπ.


Θα πρότεινα τέλος σε όλους όσους μπορούν και κυρίως σε αρθρογράφους οι οποίοι κατά την άποψή μου αρθρογραφούν χωρίς συναίσθηση πολλών πραγμάτων που συμβαίνουν στον κόσμο, να κάνετε όπως κατά τύχην, ομολογώ, έχω κάνει εγώ (βλ. την τριλογία των αναρτήσεών μου με τίτλο "Εν τη νήσω του Αγίου Δομινίκου εβρισκόμενος") μία βόλτα σε μία μόνο χώρα του τρίτου κόσμου που έχει επισκεφτεί το ΔΝΤ (και τις έχει επισκεφτεί σχεδόν όλες αν δεν κάνω λάθος).

Όταν θα δείτε από κοντά και τοποθετήσετε το δάχτυλό σας επί τον τύπον των ήλων (στα σημάδια των καρφιών), ελάτε να μου μιλήσετε για τα καλά του δυτικού πολιτισμού "μας", του καπιταλισμού (δεν είμαι σοσιαλιστής, ούτε κομμουνιστής), του άκρατου φιλελευθερισμού, του ΔΝΤ και της ψεύτικης δημοκρατίας που επικρατεί στις ημέρες μας και δυστυχώς απ' ό,τι φαίνεται θα επικρατήσει για πολύ καιρό ακόμα.

 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<5678910111213>Τελευταία»

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις