ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει.
Σελίδες
Σύνδεσμοι


ΑΝΑΠΤΥΞΗ; ΠΟΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ;
1388 αναγνώστες
Τρίτη, 10 Φεβρουαρίου 2009
15:48

Απλοϊκές σκέψεις για την οικονομία και την κρίση.

Ανάπτυξη 2,7% εκτιμάει το Υπουργείο οικονομικών ότι θα έχουμε το 2009, ενώ κατ' άλλους πιό συντηρητικούς αναλυτές, η ανάπτυξη θα περιοριστεί σε 1,8%.


Ας ξεκινήσουμε τη κουβέντα μας με το τι είναι το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ).

 • Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) ορίζεται ως η αξία των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται αφού αφαιρεθεί η αξία των αγαθών και υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Το ΑΕΠ υπολογίζεται από στοιχεία των Εθνικών Λογαριασμών κάθε χώρας.

 

Επί της ουσίας η έννοια Ανάπτυξη αφορά τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ.

 

Ποιές είναι οι τομείς δημιουργίας του ΑΕΠ;

 1. Πρωτογενής.
 2. Δευτερογενής (βιομηχανία - μεταποίηση).
 3. Τριτογενής (εμπόριο - υπηρεσίες - τουρισμός - ναυτιλία).

Με πολύ λίγα λόγια θα σας αποδείξω ότι τόσο το υπουργείο, όσο και οι αναλυτές υπερβάλλουν:

 

 • Ο πρωτογενής τομέας αντιμετωπίζει τρελλά προβλήματα, καθώς οι τιμές των πρώτων υλών και των αγροτικών προϊόντων έχουν καταποντιστεί. Η συνεισφορά λοιπόν του πρωτογενούς τομέα σε πιθανή αύξηση του ΑΕΠ αποκλείεται. Πιθανότερο είναι ο εν λόγω τομέας να λειτουργήσει ως βαρίδι
 • Ο δευτερογενής τομέας είναι ο αδύναμος κρίκος. Η συνεισφορά της βιομηχανικής παραγωγής της Ελλάδας είναι αμελητέα. Η οικοδομική δραστηριότητα (η άλλοτε ατμομηχανή της ανάπτυξης) ως γνωστόν γκρεμίζεται μέσα στη δύνη των εξελίξεων, τα δε έργα υποδομής αν το κράτος αντιμετωπίζει θέματα στενότητας πόρων μάλλον θα παγώσουν.
 • Στον τριτογενή τομέα, τα πράγματα είναι ακόμα πιο απογοητευτικά: Το εμπόριο πάει ήδη κατά διαόλου καθώς ο κόσμος βλέποντας την κρίση μαζεύεται και δεν καταναλώνει. Το τουριστικό προϊόν αναμένεται να συρρικνωθεί πολύ λόγω της διεθνούς κρίσης. Οι ναύλοι επίσης έχουν καταποντιστεί και η ναυτιλία σίγουρα θα έχει μειωμένη συνεισφορά στο ΑΕΠ. Οι τράπεζες βρίσκονται και αυτές στο μάτι του κυκλώνα και από την έκθεσή τους στις ανατολικές χώρες μάλλον θα τις ζημιώσει, παρά θα τις ανεβάσει.

 

Τι απομένει; Κατά την άποψή μου ό,τι δεν ανέφερα, λόγω απλούστευσης, ή άγνοιας δεν είναι άξιο λόγου. Δε μπορώ λοιπόν να καταλάβω που στηρίζουν τις προβλέψεις τους οι διάφοροι αναλυτές.

 

Πέραν των παραπάνω, με κάνουν να ανησυχώ:

 • οι αυξημένες δανειακές υποχρεώσεις της χώρας,
 • τα προβλήματα των ταμείων,
 • το συνεχώς επιβαρυνόμενο ισοζύγιο συναλλαγών (εισάγουμε περισσότερα από όσα εξάγουμε),
 • η αυξανόμενη ανεργία,
 • το (κερδοσκοπικό) στοίχημα των οίκων του εξωτερικού για τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας και η συμβολή προς την επίτευξη αυτού του στόχου των (δήθεν αντικειμενικών και αξιόπιστων) διεθνών αξιολογητικών οίκων (Moody's, Fitch κλπ),
 • η αναβίωση (;) της εγχώριας τρομοκρατίας,
 • οι κοινωνικές αναταραχές και πάει λέγοντας.

 

Διαβάζω τα όσα λένε οι κ.κ. Γ. Παπανδρέου και Κ. Καραμανλής.

 

Ο μέν πρώτος με τον αέρα των υπέρ του δημοσκοπήσεων ζητάει εκλογές, ο δε δεύτερος ζητάει σύνεση και ομοψυχία.

 

Αν και δεν είμαι με το μέρος κανενός, πιστεύω ότι η περίοδος που ζούμε είναι περίοδος ευθύνης. Οι εκλογές θα είναι ταφόπλακα για την οικονομία, δεδομένου ότι μία εκλογική αναμέτρηση κοστίζει στον προϋπολογισμό περί το € 1 δις και α) αν γίνουν τώρα εκλογές με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο Σημίτη, θα εκλεγεί μία ανίσχυρη κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να συρθεί ξανά σε εκλογές το 2010, δεδομένου ότι κατά τη χρονιά εκείνη θα έχουμε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και β) τον Ιούνιο έρχονται Ευρωεκλογές οι οποίες επίσης θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με πάνω κάτω € 1 δις.

 

Θα φτάσουμε λοιπόν να έχουμε κάνει 3 εκλογές μέσα σε 2 χρονιές και να πετάξουμε στα σκουπίδια 3 πολύτιμα δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ τη στιγμή που ολόκληρος ο κόσμος στροβιλίζεται μέσα στον κυκλώνα της κρίσης και εμείς έχουμε ένα πλήθος ανοικτών μετώπων με προβλήματα. Ή μήπως νομίζετε ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 τα πράγματα θα στρώσουν; Πλανάστε πλάνην οικτράν!

 

Άποψή μου είναι ότι πρέπει όλοι να σκύψουμε το κεφάλι κάτω και να δουλέψουμε.

 

Τα κόμματα να σταματήσουν να υποκινούν κοινωνικές εξεγέρσεις και εγείροντας προς τα στελέχη τους θέμα κομματικής πειθαρχίας σε βουλή και συνδικαλιστικό κίνημα, να δουλέψουν μονοιασμένα προκειμένου να εξυγιανθεί το κράτος.

 • Να κυνηγήσουν τη νοοτροπία του βολέματος, του προσωπικού ωφελιμισμού και της πλεονεξίας, τη διαφθορά, τις πελατειακές σχέσεις μεταξύ πολιτών και πολιτικών, την οικογενειοκρατία, να απορρίψουν ως ξένο σώμα από την πολιτική ζωή τους πολιτικούς φελλούς - Μαυρογιαλούρους (που είναι πλήθος),
 • να επανιδρύσουν κυριολεκτικά το κράτος στη βάση της αξιοκρατίας, της ορθής λειτουργίας των θεσμών και της τήρησης των νόμων, να τοποθετήσουν επιτέλους τα κατάλληλα άτομα στις κατάλληλες θέσεις,
 • να καλλιεργήσουν την εθνική ομόνοια και ομοψυχία που τόσα χρόνια με πάθος πολεμάνε, το (καλώς εννοούμενο) πατριωτικό ήθος, το αίσθημα ευθύνης έναντι των συμπολιτών και των ερχόμενων γενιών,
 • να ανοίξουν τα μάτια στους πολίτες μέσω της παιδείας και να τους κάνουν να έχουν ορθό πολιτικό κριτήριο και συνείδηση

 

Κύριοι αρχηγοί. Αποκτήστε ως κοινό στόχο όχι την κατάληψη της εξουσίας, αλλά της εξυπηρέτηση των συμφερόντων της πατρίδας. Στην παρούσα συγκυρία δεν έχει σημασία ποιός άρχει και ποιός αντιπολιτεύεται. Χαράξτε εθνικές στρατηγικές.

Γράψτε τα ονόματά σας στην ιστορία. Γράψτε τα επειδή επιδείξατε αίσθημα ευθύνης και καταφέρατε να ενώσετε τους Έλληνες.

Επειδή όλοι μαζί σύρατε το άροτρο και οργώσατε το χώμα και σπείρατε τον καλό σπόρο για να τον θερίσουν οι ερχόμενες γενιές των Ελλήνων.

 

Η Ελλάδα σας χρειάζεται. Έλθετε είς εαυτόν ή αποχωρήστε.

 

Σχόλια

10/02 16:09  zeuspower
δικιο εχεις,αλλα που να το βρεις ?
10/02 16:15  pantelis2002
ηθοποιοι ειναι, δεν ειναι ηγετες.
10/02 21:15  greg
συμφονω οτι ολοι πρεπει να δουλεψουμε σοβαρα ο καθε ενας απο το ποστο του και στον τομεα του σαυτη την δυσκολη οικονομικη συγκηρια ,αλλα ας κρατησουμε και λιγη αισιοδωξια για την ¨¨αναπτυξ稨.
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις