ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει.
Σελίδες
Σύνδεσμοι


ΠΕΡΙ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ
1306 αναγνώστες
Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2009
14:34
Νομίζετε ότι εντός ολίγου θα βγούμε από την κρίση;
 
Πλανάστε πλάνην οικτράν.

Το 2010 θα το ζήσουμε όλο εν μέσω κρίσης και αβεβαιότητας κι ας μας διαβεβαιώνουν (με δήθεν θετικές ενδείξεις, αλλά χωρίς απτές αποδείξεις) περί σταδιακής ανάκαμψης.

Όλες οι γνωστές ανακοινώσεις (φαμφάρες) περί ανακάμψεως, αποσκοπούν αποκλειστικά στη δημιουργία θετικής ψυχολογίας στους επενδυτές και τους καταναλωτές (κυρίως) προκειμένου να ενισχυθεί η κατανάλωση και να κινηθεί η αγορά που αυτή τη στιγμή παραπαίει. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας.
 
Αβεβαιότητα μου δημιουργούν:
  • Το γεγονός ότι οι τράπεζες, προκειμένου να φτιάξουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια, τους δείκτες Tier, τους δείκτες Χορηγήσεις / Καταθέσεις κλπ, μαζεύουν αβέρτα το ρευστό (με τιτλοποιήσεις, αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, εισπράξεις χρεωστούμενων και φυσικά καταθέσεις) και το διοχετεύουν στην ήδη ασθμαίνουσα αγορά με το σταγονόμετρο.
  • Τα όχι πολύ καλά stress tests των τραπεζών των ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τις εκπτώσεις που έχουν αποδεχτεί οι αμερικανικές αρχές στα ΔΛΠ προκειμένου να ωραιοποιήσουν τους ισολογισμούς τους, αλλά και οι επερχόμενες εκπτώσεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών αναφορικά στα κεφάλαια των τραπεζών που μπορείτε να διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ.
  • Οι ειδήσεις που συνεχώς αναφέρονται σε αύξηση της ανεργίας και κλείσιμο επιχειρήσεων, χωρίς να ακούγεται κάτι προς την αντίθετη κατεύθυνση.
  • Η επερχόμενη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων υπό το βάρος των σοβαρών προβλημάτων που μου φανερώνει ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική διάθεση προστασίας του εργαζόμενου απέναντι στον εργοδότη, γεγονός το οποίο στο εγγύς μέλλον (και υπό την προϋπόθεση ότι δε θα βγούμε από την κρίση άμεσα - πράγμα αναμενόμενο) μπορεί να πυροδοτήσει σημαντικές κοινωνικές αναταραχές.
  • Το στέγνωμα της ελληνικής αγοράς από ρευστό, απόρροια της (μάλλον αναγκαίας) φόροεπιδρομής, η οποία όμως μάλλον περισσότερα προβλήματα θα δημιουργήσει παρά θα λύσει.
  • Η αναμενόμενη (κατ' εμέ και σε αντίθεση με τα όσα ευαγγελίζονται από το υπουργείο οικονομικών) ύφεση της οικονομίας. Σχετικά δείτε παλαιότερη ανάρτησή μου κάνοντας κλικ εδώ.
  • Ο διαφαινόμενος προστατευτισμός στο εμπόριο μεταξύ των κρατών.
  • Η απανταχού ξιπασιά των κυβερνώντων (πλήν ελαχίστων εξαιρέσεων).

 Μεγάλος ντόρος γίνεται για τα στεγαστικά με σταθερό επιτόκιο που προσφέρουν οι τράπεζες, προκειμένου να "προστατεύσουν" τους δανειολήπτες από την επερχόμενη άνοδο των επιτοκίων που θα συνοδεύσει την έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση. Διαβάστε σχετικό άρθρο στο Capital κάνοντας κλίκ εδώ.
 
Το ΕΚΤ (κατά την άποψή μου) θα μείνει χαμηλά για καιρό και δε θα φτάσει το 2% και το 3% μέσα στο 2010 και αμφιβάλω και για το 2011. Αφήστε το όχι απίθανο ενδεχόμενο να μηδενιστεί (κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ), να κοπεί νέο χρήμα και να ζήσουμε εποχές υπερπληθωρισμού (κλάφτα Χαράλαμπε).
 


Υπήρξε έστω ένα οικονομικό μοντέλο που να μην "γκρεμίστηκε" από αυτήν την κρίση;
Απάντηση: ΟΧΙ.

Υπάρχει ένα οικονομικό μοντέλο που να μου δώσει ασφαλείς προβλέψεις για την εξέλιξη της κρίσης;
Απάντηση: ΟΧΙ.
 
Ποιόν λοιπόν να εμπιστευτώ σε ότι έχει να κάνει με τα λεφτά μου;
Απάντηση: Κανέναν απολύτως.

Κάντε λοιπόν το σταυρό σας και αποφασίστε επί των οικονομικών σας όπως σας φωτίσει Ο Θεός.
Να προσευχηθείτε επίσης να βγούμε από την κρίση όλοι σώοι, να έχουμε τις δουλειές μας και ας αυξηθούν μετά το Euribor και όλα τα άλλα κερατιάτικα.
 
Χαλάλι.

Δείτε παλαιότερες δυσοίωνες προβλέψεις μου κάνοντας κλικ εδώ
 
Σχόλια

10/07 07:20  jerri
Καλή το κλείσιμο του κειμένου είναι όλα τα λεφτά! Ούτε ο Νοστράδαμος...
10/07 09:53  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
@jerry

Φίλε μου διάβασε το σημερινό άρθρο με τα όσα λέει ο Χαρδούβελης http://www.capital.gr/News.asp?id=773021
10/07 10:18  shareholder-cs
Ρωτάς:Ποιόν λοιπόν να εμπιστευτώ σε ότι έχει να κάνει με τα λεφτά μου;
Απάντηση: Κανέναν απολύτως.
Νωρίτερα λές: Προσδεθείτε και κρατήστε την αναπνοή σας.Προβλέπω ότι θα δούν τα μάτια μας Πράγματα και Θαύματα.


Βέβαια παρακάτω εναποθέτεις ελπίδες στον Κύριο:
"Το τι θα αναδυθεί από το επερχόμενο χάος ένας Θεός το ξέρει και μακάρι να βάλει το χέρι Του.Κάντε λοιπόν το σταυρό σας και αποφασίστε επί των οικονομικών σας όπως σας φωτίσει Ο Θεός.Να προσευχηθείτε επίσης να βγούμε από την κρίση όλοι σώοι, να έχουμε τις δουλειές μας και ας αυξηθούν μετά το Euribor και όλα τα άλλα κερατιάτικα."

Κοιτα, μην ακους που λένε ορισμένοι "Εχει ο Θεός",
κι αυτός κυβέρνηση είναι, οπότε παίζεται αν έχει και κυρίως αν θα έχει όταν χρειαστούμε...

Οπότε καλύτερα εμπιστέψου τις οικονομίες σου στον σουβλατζή ή τη πιτσαρία της γειτονιάς. Θα ντερλικώσεις σίγουρα, και δεν θα σου τα φάει τα λεφτά κανένας τρίτος. Ούτε αβεβαιότητες ούτε θα σε απασχολούν επιτόκια, ισολογισμοι και φοροεπιδρομές...
Μια σόδα μόνο,και καλή χώνεψη...

Και το κυριότερο: Θα βοηθήσεις ενεργά στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Με διάθεση χιούμορ πάντα...
10/07 10:34  jerri
Να διευκρινήσω ότι το κείμενο βαθμολογήθηκε με 5*.
Το ότι τα προβλήματα κρύβονται κάτω από το χαλί γιατί μας παραξενεύει; Είναι κάτι καινούριο;
Για τους άλλους μπορεί. Εμείς όμως όπως πάντα και παντού και σε αυτόν τον τομέα είμαστε πρωτοπόροι!
Απλά τα τελευταία χρόνια έληξαν τα πνευματικά δικαιώματα και κάναμε εξαγωγή τεχνογνωσίας...
10/07 10:45  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
@ jerry

1. Ευχαριστώ για την εκτίμηση που έχεις προς τα γραπτά μου.

2. Αναφορικά με την τεχνογνωσία, δε νομίζω ότι εμείς κατέχουμε τα πρωτεία. Είμαστε μεγάλοι κομπιναδόροι δε λέω, αλλά κοίτα τα σκάνδαλα που κατά καιρούς ξεσπάνε στο εξωτερικό (κλασσικό παράδειγμα ο πολύς κος Μέιντοφ, αλλά και η Leehman). Τα δικά μας μπροστά τους είναι οδοντογλυφίδες. Τρελλό σκάνδαλο κατά την άποψή μου είναι αυτό που αναφέρω σαν έκπτωση στα ΔΛΠ. Εκεί να δεις τι έχουν βάλει κάτω από το χαλί οι φίλοι μας οι αμερικάνοι. Η περίπτωση αυτή όταν θα σκάσει, θα αποτελέσει μεγαλύτερη βόμβα στα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας σε σχέση με αυτή της Leehman.
13/07 11:19  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Δηλώσεις του κορυφαίου συμβούλου του Ομπάμα επί των οικονομικών κου Λόρενς στην εφημερίδα «Financial Times»: http://www.capital.gr/News.asp?id=773866

3 φορές Ζεστό
1 φορά κρύο

Άντε να ερμηνεύσεις προς τα που φυσάει ο άνεμος. Έγω όπως έχετε καταλάβει είμαι απαισιόδοξος.
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις