ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει.
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Παράδοση - Παραλαβή Υπουργείου Παιδείας (πάει το εθνικής)
1069 αναγνώστες
Παρασκευή, 9 Οκτωβρίου 2009
12:46

Σας παραθέτω τα όσα είπε η κα Άννα Διαμαντοπούλου κατά την παραλαβή του Υπουργείου Παιδείας (εξαφανίστηκε το εθνικής - γιατί άραγε;) από τον προκάτοχό της Αριστόβουλο Σπηλιωτόπουλο.

Για αρχή, ο λόγος περιέχει στοιχεία που με κάνουν και ελπίζω.

Βέβαια, πρόκειται για ένα λόγο που βγάζει ένας πολιτικός και γι αυτό υπάρχουν και σημεία με διπλά, ή δυσερμήνευτα νοήματα.

Με έντονους χαρακτήρες (bold) και υπογράμμιση, θα διαβάσετε τα σημεία που είτε μου αρέσουν, είτε με προβληματίζουν, είτε τέλος θα ήθελα μία περαιτέρω επεξήγηση.

 

Θα προσπαθήσω να έχω μία αδιάλειπτη ενημέρωση γύρω από τα έργα και της ημέρες της νέας υπουργού για να δικαιολογήσω μεταξύ άλλων έμπρακτα και το ψευδώνυμο (nickname ελληνιστί) που έχω επιλέξει (Ανήσυχος Πατέρας) - για το καλό των παιδιών μου και όχι μόνον.

Την όποια ενημέρωση θα την παραθέτω και σε εσάς με τα προσωπικά μου σχόλια.


Το πρώτο σχόλιο λοιπόν είναι ο εξοβελισμός της λέξεως "εθνικής" από τον τίτλο του υπουργείου, γεγονός το οποίο με ενοχλεί, ακόμα κι αν η κα Διαμαντοπούλου στην ομιλία της αναφέρθηκε σε "εθνικό διάλογο" και "να βάλουμε την Παιδεία σε εθνικές ράγες"

Γιατί;

Μήπως η Ελλάδα δεν ανήκει στο έθνος των ελλήνων, ή πλέον έχουμε γίνει μειονότητα, ή σε τέτοια πρόκειται τέλος πάντων να εξελιχθούμε, ή μήπως κάτι ακόμα χειρότερο;


 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ

 ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ – ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ

 

 

Από ΤΟΝ ΑΡΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟ ΣΤΗΝ  

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2009

 

Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αγαπητές και αγαπητοί συνεργάτες από εδώ και πέρα, θέλω ξεκινώντας να σας πω ότι ο τρόπος που είστε σήμερα εδώ, που αποχαιρετάτε και υποδέχεστε, αυτή η θετική και δημοκρατική διάθεση, με κάνει πραγματικά να ελπίζω αλλά νομίζω και όλους μας κάνει περήφανους για μια Δημοκρατία που λειτουργεί σε αυτή τη χώρα.

 

Οι δυο Υφυπουργοί που είναι μαζί μας, η κα Χριστοφιλοπούλου, ο κ. Πανάρετος και εγώ, ως η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό τον κ. Σπηλιωτόπουλο, τον κ. Λυκουρέντζο και τον κ. Ταλιαδούρο, για τη θετική τους ανταπόκριση και για τα καλά τους λόγια.

 

Η πρόκληση που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλη. Η Παιδεία είναι ο πυρήνας και η καρδιά όλων των πολιτικών. Ο Πρωθυπουργός έκανε μια ιδιαίτερα καινοτόμα επιλογή. Η Παιδεία πλέον είναι στην πρώτη γραμμή παράλληλα με την Έρευνα και την Τεχνολογία, αλλά και με τη Δια Βίου Εκπαίδευση.

Συνολικά με μια συγκροτημένη πολιτική επιλογή, αντιμετωπίζουμε την Παιδεία και πάλι, ως το κέντρο των εξελίξεων. Είναι η Έρευνα και η Τεχνολογία που αφορά την ανάπτυξη, είναι η Δια Βίου Κατάρτιση που αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και χτυπά τον αποκλεισμό και βεβαίως είναι η Παιδεία, η μητέρα όλων των μαχών στην πολιτική, σε όλες τις χώρες σε όλες τις εποχές.

 

Το κλειδί είναι πάντοτε η συναίνεση, είναι η συνεργασία, είναι η συμμετοχή. Καθόλου αυτονόητα και καθόλου δοσμένα πολιτικά αγαθά.

 

Σε αυτή τη νέα περίοδο πρωταγωνιστές και κοντά μας, συμμάχους, συνδιαμορφωτές θέλουμε τους μάχιμους εκπαιδευτικούς, τους δασκάλους, τους καθηγητές, τους καθηγητές στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, τους φοιτητές και βεβαίως τους γονείς.

 

Τους γονείς, που γνωρίζουν και αισθάνονται με τον πιο απόλυτο τρόπο, τα μεγάλα προβλήματα που έχει η ελληνική Παιδεία.

 

Σε αυτή την πορεία χρειαζόμαστε μια συνεργατική σχέση μαζί σας. Το Υπουργείο Παιδείας είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός διοικητικός και πολιτικός μηχανισμός, παράγει πολιτική εφαρμόζει πολιτική.

Θέλω να κάνω σαφές από την πρώτη στιγμή ότι και σε αυτό -όπως και παντού- το Υπουργείο, προτεραιότητα και στην πρώτη γραμμή όλων των προσπαθειών, θα είναι οι άριστοι και οι ικανοί. Θα είναι το μόνο κριτήριο και σας ζητώ όλους, όλους χωρίς εξαίρεση, ξέροντας ότι ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις, τις δικές του αντιλήψεις, έχει τις δικές του σχέσεις με το Υπουργείο και την ιστορία του, σας καλώ όλους να δώσουμε μια δύσκολη μάχη, για την ελληνική πραγματικότητα. Τη μάχη της αξιοκρατίας.

 

Αν την κερδίσουμε αυτή, θα την κερδίσουμε όλοι μαζί. Και θα δώσουμε ένα μεγάλο στίγμα. Είναι σπουδαίο, να ξέρουμε όλοι και να συμφωνούμε ότι οι ικανοί και μόνο με αυτό το κριτήριο, θα είναι στην πρώτη γραμμή.

 

Η τρίτη σημαντική συμμαχία είναι βεβαίως η πολιτική συναίνεση, η συναίνεση με τα πολιτικά Κόμματα. Η Παιδεία είναι ένας χώρο με πολύ σοβαρές ιδεολογικές συγκρούσεις στην πορεία της ιστορίας και στην πορεία της πολιτικής. Την ίδια στιγμή όμως ξέρουμε ότι οφείλουμε να βάλουμε την Παιδεία σε εθνικές ράγες.

 

Την προηγούμενη περίοδο κάναμε μια μεγάλη υπέρβαση. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που η Αξιωματική Αντιπολίτευση συμμετείχε στον εθνικό διάλογο. Το έκανε με πίστη, με απόλυτη ευθύνη, με προτάσεις και με κόστος. Ήταν όμως μια πραγματικά πολιτική επιλογή, την οποία ο σημερινός Πρωθυπουργός είχε κάνει από τότε που ο ίδιος ήταν Υπουργός.

 

Είναι μεγάλο στοίχημα η συνέχιση του εθνικού διαλόγου, έχουμε δίκιο ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Η συνέχιση του εθνικού διαλόγου θα είναι το μεγάλο μας στοίχημα η ολοκλήρωσή του, η εφαρμογή αυτών που θα αποφασιστούν, είναι οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

 

Βεβαίως πρέπει να πω ότι πάντοτε για την Κυβέρνηση είναι ευκολότερο να μιλά για συναινέσεις. Επομένως το στοίχημα μεταφέρεται τώρα στις πλάτες της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και θέλω να πιστεύω ότι αυτή την πρόκληση θα τη σηκώσει με θετικό τρόπο.

 

Έχουμε και οι δυο Υφυπουργοί που έχουν μακρά εμπειρία και στη διοίκηση και σε θέματα παιδείας, ο καθένας από τη δική του πλευρά, έχουμε όλοι βαθιά συναίσθηση των δυσκολιών και των ευθυνών. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε ούτε με μεγάλα λόγια, ούτε με μεγάλες υποσχέσεις.

 

Θέλουμε να ξεκινήσουμε λέγοντάς σας ότι επειδή η Παιδεία είναι η μάχη όλων των μαχών, θα την κερδίσουμε.

Σας ευχαριστώ.

Σχόλια

09/10 13:44  PREMIUM

Έκανα αίτηση για Γενικός Γραμματέας στη "δια βίου μάθηση-κατάρτιση"...

Για να δούμε αν θα...τελεσφορήσει ! :-)
09/10 13:52  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Είσαι άριστος;
Είσαι ικανός;
Αν είσαι δε "γαλάζιος" ή έστω "όχι πράσινος" και προσληφθείς, τότε μάλλον κάτι πάει καλά.

Οψόμεθα.
09/10 13:57  PREMIUM

Δήλωσα ανένταχτος στη σχετική δήλωση !

Όπως...ΤΟΤΕ στο ασανσέρ του Υπουργείου σε μέλος του ΚΥΣΔΕ που στη συνέχεια της κουβέντας μου σαν να μην...υπήρχα ! :-)

Όσο για το "άριστος" και το..."ικανός" για το συλλογικό καλό θα με κρίνει η...Ιστορία ! :-)

Πάντως είμαι ΑΡΙΣΤΟΣ και ΙΚΑΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ και πολυπράγμων...ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ! :-)
09/10 14:02  PREMIUM

Άσε από...επενδυτής !

Με την πολυλογία μου έχασα και κάτι "πωλητές" στην ΑLSINCO ! :-)
09/10 14:12  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
PREMIUM

Στήνω Blog στο Blogger με τα έργα και τις ημέρες της Υπουργού στο Υπουργείο της.

Σε παρακαλώ - αν θέλεις - να μου δίνεις την όποια ενημέρωση έχεις στο mail του capital. Το nickname μου είναι ΑΠΠ.
09/10 14:17  PREMIUM

Τόχεις σίγουρο ότι θα με πάρουνε εεεεε ;-)

Και εγώ (κάτι μου "λέει") το ίδιο ! :-)

Βέβαια έχω και σα δεύτερη επιλογή τη θέση Γ.Γ. στο Εξοπλισμών και...Επενδύσεων μαζί με το Βενιζέλο !
09/10 15:38  ΕΝΑΠ
Ο εξοβελισμός της λέξης "εθνικής", οφείλεται στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα κολλέγια, η οποία θεσμοθετήθηκε λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές, όταν νομιμοποιήθηκαν οι άδειες λειτουργίας των κολλεγίων και και δημοσιεύθηκαν την ίδια ημέρα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως . Ή Ελληνική παιδεία είναι πλέον μέρος της κοινοτικής και πρέπει να αφορά όλους τους Ευρωπαίους πολίτες της ένωσης.
Η κίνηση αυτή εκ των πραγμάτων φέρνει σε δυσχερή θέση τα περισσότερα ΤΕΙ και αρκετά ΑΕΙ της χώρας, ο τρόπος λειτουργίας και αξιολόγησης των οποίων θα πρέπει κατά την γνώμη μου να αλλάξει, για να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ και ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ.
Επομένως απαιτείται πολιτική συναίνεση, συνεργασία και συμμετοχή όλων των φορέων.
Η μάχη της αξιοκρατίας θα έχει να κάνει με την ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων καρατικών και μή, που αποτελεί πάγια πρακτική δεκαετιών των κοινωνικών μας εταίρων.
Η Ελληνική παιδεία ΟΛΩΝ των βαθμίδων θα πρέπει επιτέλους να γίνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ, σύγχρονη, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ, ΔΙΚΑΙΗ και να ΚΑΤΟΧΥΡΏΝΕΙ τα εργασιακά ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ που απορρέουν των τίτλων σπουδών για όλους.
09/10 16:53  PREMIUM

Και αν δεν με πάρουν πουθενά ή αν δεν έκανα καμία πράξη σήμερα στο...ΧΑ δεν πειράζει !

Θα βρεθούν και άλλες "ευκαιρίες" στη...ΖΩΗ ! :-)
09/10 16:56  PREMIUM

...τελικά μόνο μια..."εθνικη" μας έμεινε ;-)
09/10 17:00  PREMIUM

Αφήστε πια αυτή η...αντικειμενική βαθμολόγηση των...εταίρων μας !

Ξαφνικά σύμφωνα με σημερινό άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ...φυλλάδας από εξακοσιοστοί σε δυο χρονάκια αναρριχηθήκαμε στην 177η θέση !

Ούτε η ΣΕΛΜΑΝ νάμασταν και τύφλα νάχει το ΜΟΝΙΜΑ πρώτο Harvard ! :-)
09/10 17:39  PREMIUM

από την..."άλλη" θα μου πείτε εύλογα :

...3200 τεμάχια alsinco στο 0,80 θα ξανάβρω ;-)

καλό πσκ παντα με χαμόγελο ! :-)
09/10 22:10  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Ο γράφων αμφιταλαντεύεται εάν είναι ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΣ να συμμετέχει εις την ανοικτή πρόσκληση στελέχωσης Γενικών και Ειδικών Γραμματειών...
Εάν...(προθεσμία 13/10)τι προκρίνει η "μπλογκογειτονιά"?
Παιδείας, Ανάπτυξης (ΕΛΟΤ κλπ. πρότυπα), Υποδομής, ή Περιβάλλοντος ?
Επίσης να προταθεί "ράφτης"...
09/10 22:22  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Κύριε Κατσαρέλη τιμή μου που περάσατε από το blog μου.

Γιατί να μην είναι αξιοπρεπές να συμμετάσχετε;
Δεν ξέρω αν είσαστε άριστος ή ικανός, αλλά πέρα από κάποιες αντίθετες απόψεις που μπορεί να έχουμε σας θεωρώ ωστόσο αξιοπρεπές και ηθικό στοιχείο και λάτρη της συναίνεσης αν δεν κάνω λάθος.

Η επιλογή φορέα είναι απόλυτα προσωπική υπόθεση, η οποία συναρτάται από τα ενδιαφέροντα του κάθε ενός. Εσάς θα σας έβλεπα στο παιδείας. Από εκεί θα ήθελα να έχουμε μία ανοικτή γραμμή επικοινωνίας οι δυο μας.
09/10 22:25  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Αλήθεια τι προσόντα χρειάζονται;
Να στείλω βιογραφικό κι εγώ;

Η αλήθεια είναι ότι θέλω πολύ να προσφέρω.
09/10 22:40  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Τριαντάφυλλε, ο ιδικός μου, Χαράλαμπος του Γιαννέτου. Σπεύσατε όμως, διότι το κλειει το εν Κολωνακίω κατάστημα. Υπάρχει βεβαίως πάντοτε το της Σταδίου, οπότε θα βολευθειτε... :D
09/10 23:11  PREMIUM
Πατριώτ...

Να φροντίσουμε νάχουμε διπλανά γραφεία στο Παιδείας να πίνουμε τα...ουζάκια μας !

Κοστουμάκι από το stock...Βάρδα στη Λυκόβρυση που θα τα δηλώσει στην Εφορία !

Από εκεί πήρα και εκείνο των...εκατομμυρίων ευρώ στο commencement του γιού μου, όπως παραπληροφόρησε...ΤΟΤΕ ο δημοσιογράφος στο ΘΕΜΑ !
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις