ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει.
Σελίδες
Σύνδεσμοι


ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΥΡΩΝ ΤΗΣ ΛΥΚΙΑΣ Ο ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΣ
4477 αναγνώστες
Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2009
16:49

 

 

Ο Άγιος Νικόλαος (1) (2), ο οποίος θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες μορφές του χριστιανικού αγιολογίου (τιμώμενος τόσο από Ορθοδόξους όσο και Καθολικούς, Αγγλικανούς και Λουθηριανούς), και του οποίου το όνομα έχω την τιμή να φέρω, γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. την εποχή του αυτοκράτορα Ουαλεριανού στα Πάταρα (1) (2), ένα μικρό χωριό (δε σώζεται σήμερα) στην επαρχία της Λυκίας, στη Νοτιοδυτική Τουρκία (απέναντι από τη Ρόδο) και έζησε σχεδόν όλη του τη ζωή  στα Μύρα μια κοντινή κωμόπολη (σήμερα την έχουν μετονομάσει «Καλέ»),από γονείς ευσεβείς και  πλουσίους, την εποχή των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού (284-305) .

 

Σύμφωνα με την παράδοση, ο άγιος από βρέφος τηρούσε τις νηστείες (1) (2)  της Τετάρτης και της Παρασκευής θηλάζοντας μόνο μετά τη δύση του ηλίου κατά τις ημέρες αυτέςΌντας γόνος εύπορης οικογένειας έτυχε επιμελημένης μόρφωσης, όμως, σε νεαρή ηλικία έμεινε ορφανός και κληρονόμος μιας μεγάλης περιουσίας.

Κινούμενος ο Νικόλαος από Ιερό πόθο, αποφάσισε να ταξιδέψει για να προσκυνήσει τους Αγίους Τόπους. Καθώς έπλεε το πλοίο, άρχισαν να πνέουν σφοδρότατοι άνεμοι και ξέσπασε μεγάλη τρικυμία για το ξέσπασμα της οποίας είχε πληροφορηθεί σε όνειρο στον ύπνο του και είχε προειδοποιήσει τους συνταξιδιώτες του γι αυτήν. Επιβάτες και πλήρωμα έχασαν την ψυχραιμία τους και περίμεναν να καταποντισθούν. Ο Νικόλαος όμως γονατιστός προσευχήθηκε με θέρμη προς τον Κύριο και το θαύμα έγινε. Οι άνεμοι έπαυσαν και η θάλασσα αμέσως γαλήνεψε. Όμως κάποιος ναύτης, που ήταν στο κατάρτι, γλίστρησε και έπεσε στο κατάστρωμα νεκρός. Όλοι στενοχωρήθηκαν, που χάθηκε ένας άνθρωπος. Χάρη όμως στις θερμές προσευχές του Αγίου ο ναύτης αναστήθηκε, σαν να ξύπνησε από βαθύ ύπνο.

Όταν επέστρεψε από τους Αγίους Τόπους στην πατρίδα του χειροτονήθηκε ιερέας στα Πάταρα. Στην αρχή αφιερώθηκε στον ασκητικό βίο (1) (2) κι έγινε ηγούμενος της Μονής Σιών στα Μύρα της Λυκίας, κτήτωρας της οποίας υπήρξε ένας θείος του, αδελφός του πατέρα του, Νικόλαος και αυτός ονομαζόμενος, ο οποίος βοήθησε στην μόρφωση του χαρακτήρος και την ιερατική κλίση του Αγίου.

Πριν ο άγιος αναδειχθεί σε Επίσκοπο Μύρων της Λυκίας (ενδεχομένως πριν ακόμα γίνει ιερέας), διέμεινε ασκητικώς σε Μονή που ο ίδιος ίδρυσε στην Κύπρο κοντά στην Πάφο, τη λεγόμενη Μονή των Ιερέων (διασώζεται και θεωρείται ως μία από τις αρχαιότερες της Κύπρου). Είχε κοντά του τον μαθητή του (;) Ευτύχιο, ο οποίος παρέμεινε στη συνέχεια εκεί και αγίασε τιμώμενος (ανεπίσημα ακόμη) στις 8 Αυγούστου. Ονομάσθηκε αργότερα Μονή των Ιερέων, διότι, ως λέγουν, ήτο κέντρο και βάση δράσεως Ιερομονάχων της περιφερείας. Μονή η οποία συνεδύαζε την μόνωση και την προσευχή με την εξυπηρέτηση των πνευματικών αναγκών του λαού.


Όταν απεβίωσε ο τότε Αρχιεπίσκοπος Μύρων, οι επίσκοποι, δια θεϊκής αποκαλύψεως, έκαναν Αρχιεπίσκοπο τον Νικόλαο.

Από την θέση αυτή ανέπτυξε έντονη δράση και επεξέτεινε τους αγώνες του για την προστασία των φτωχών και των απόρων ιδρύοντας νοσοκομεία και διάφορα φιλανθρωπικά ιδρύματα. Προικισμένος με υψηλό χριστιανικό φρόνημα, ακαταμάχητο θάρρος και ζωτικότητα εμψύχωνε τους διωκόμενους από τους Ρωμαίους χριστιανούς διωκόμενος και εξοριζόμενος και ο ίδιος για τη στάση του αυτή.

Κατά τους διωγμούς του Διοκλητιανού υπέστη βασανιστήρια. Όταν όμως ανήλθε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκαν όλοι οι χριστιανοί και έτσι ο Νικόλαος επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας και έσωσε πολλούς ανθρώπους, και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του.

Πέθανε ειρηνικά στις 6 Δεκεμβρίου του έτους 330 μ. Χ. (Κατ’ άλλους του 345 ή 352 μ.Χ.). Μετά την κοίμησή του ονομάστηκε «μυροβλύτης», καθώς τα λείψανά του άρχισαν να αναβλύζουν άγιο μύρο, όπως και άλλων αγίων. Τα λείψανά του διατηρήθηκαν στα Μύρα έως και τον ενδέκατο αιώνα, όπου το 1081 κάποιοι ναύτες τα αφαίρεσαν και τα μετέφεραν στην Ιταλία, στην πόλη Μπάρι, όπου τοποθετήθηκαν στο Ναό του Αγίου Στεφάνου. Λέγεται ότι κατά την τέλεση της θείας λειτουργίας άρχισε να αναβλύζει τόσο πολύ μύρο από τα ιερά λείψανα, που οι πιστοί το μάζευαν σε δοχεία για θεραπεία από διάφορες αρρώστιες, ενώ αρκετοί λιποθυμούσαν από την ευωδία του μύρου αυτού.
 

Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου στις 6 Δεκεμβρίου και την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του στις 20 Μαΐου, αλλά και κάθε Πέμπτη ψάλλονται στον 'Αγιο Νικόλαο ωραιότατοι ύμνοι, διότι η Πέμπτη ημέρα της εβδομάδας είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στους δώδεκα αποστόλους και στον 'Αγιο Νικόλαο (στο ορθόδοξο αγιολόγιο κατατάσσεται ιεραρχικά μετά την Παναγία, τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο και τους Αποστόλους).

Θαύματα

Αναφέρονται πλείστα θαύματα του Αγίου όπως η απελευθέρωση των τριών στρατηλατών, θεραπείες νοσούντων και αποκαταστάσεις φτωχών μεταξύ των οποίων και η περίπτωση που έγινε πολύ γνωστή, παρά τη θέληση του Νικολάου, όταν ένας φτωχός οικογενειάρχης, που κατοικούσε στην περιοχή της πατρίδας του Αγίου, και δεν είχε χρήματα να προικίσει τις τρεις κόρες του, σκόπευε πάνω στην απελπισία του να τις στείλει να γίνουν πόρνες σε οίκο ανοχής, προκειμένου να εξασφαλίσει χρήματα. Όταν το έμαθε αυτό ο Νικόλαος, άρχισε να πηγαίνει μυστικά έξω από το σπίτι εκείνο τις νύχτες και να αφήνει σακούλια με χρήματα. Σε τρεις νύχτες εξασφάλισε την προίκα των τριών κοριτσιών, αφήνοντας 100 χρυσά νομίσματα στην κάθε μία. Την τρίτη φορά όμως, ο πατέρας είχε παραφυλάξει για να δει ποιος ήταν ο άγνωστος ευεργέτης, κι αντιλήφθηκε τον Άγιο, που τον παρακάλεσε να μην το αποκαλύψει σε κανέναν. Έτσι, οι τρεις κόρες παντρεύτηκαν κι ο πατέρας μετανόησε για την πρόθεσή του.

Ανάμεσα στα θαύματα του Αγίου καταγράφονται και τα 2 ακόλουθα:

  1. Στην Κωνσταντινούπολη ήταν ένας χριστιανός ευλαβής και πιστός που αγαπούσε πολύ τον άγιο και αμοιβαίως τον αγαπούσε ο άγιος Νικόλαος. Έπρεπε να πάει ένα ταξίδι και πρώτα προσευχήθηκε στο ναό του αγίου και μετά αποχαιρέτισε τους συγγενείς του, τους φίλους του και τέλος μπήκε στο πλοίο. Στην εννάτη ώρα της νύκτας γύρισε ο άνεμος και πήγαν οι ναύτες να γυρίσουν τα πανιά. Σηκώθηκε και ο ευλαβέστατος αυτός να πάει για την σωματική του ανάγκη, αλλά μπερδεύτηκε στα πεσμένα πανιά και με τη τρικυμία έπεσε στη θάλασσα. Οι ναύτες δεν μπόρεσαν να κάνουν τίποτα γιατί ήταν σκοτάδι και έπνεε δυνατότερα ο άνεμος και τότε όλοι θρήνησαν τον άνδρα. Ο χριστιανός όμως άνδρας που έπεσε μέσα στη τρικυμία με όλα του τα ρούχα, θυμήθηκε στο κίνδυνο τον άγιο και άρχισε με φωνές να τον καλεί όσο πάλευε στα κύματα και καταποντίζονταν. Και ω του θαύματος ξαφνικά βρέθηκε στο σπίτι του! Μάλιστα επειδή αρχικά δεν συνειδητοποίησε που ευρίσκετο, συνέχιζε τις φωνές και τις παρακλήσεις στον άγιο. Τότε μαζεύτηκαν όχι μόνο οι συγγενείς του, αλλά και οι γείτονες από τις δυνατές κραυγές του που φώναζε τον άγιο Νικόλαο να τον βοηθήσει. Βλέποντες όλοι να τρέχουν από τα ρούχα του νερό θαλασσινό, έμειναν όλοι άφωνοι και σιωπηλοί μη ξέροντας τι να πουν. Αδελφοί τι βλέπω, λέγει εκείνος. Χθες σας αποχαιρέτισα και μπήκα στο πλοίο και ήμουν στο πέλαγος όταν δε πήγα για την ανάγκη μου γλύστρισα και έπεσα στη θάλασσα. Επικαλούμενος τον άγιο Νικόλαο δεν γνωρίζω πως βρέθηκα εδώ. Τότε οι συναθροισθέντες χριστιανοί βλέποντας να τρέχουν νερά από τα ρούχα του εξεπλάγησαν με το παράδοξο θαύμα, έχαιραν και έκλεγαν μαζί και έκραζαν το Κύριε ελέησον. Ο δε διασωθείς έβγαλε τα βρεγμένα ρούχα του και αφού ντύθηκε άλλα, πήγε κατ' ευθείαν στο ναό και πέρασε όλο το βράδυ εκεί γεμίζοντας με αρώματα την Εκκλησία και στον όρθρο κατέφθασαν πάρα πολλοί που έμαθαν το γεγονός δοξάζοντες το Θεό και ευχαριστούντες τον άγιο. Μάλιστα το νέο μαθεύτηκε σε όλη την Πόλη μέχρι τον αυτοκράτορα και τον Πατριάρχη που έκανε λιτανεία και αγρυπνία, απονέμοντας ευχαριστία στον άγιο Νικόλαο.
  2. Τρείς άνθρωποι οι οποίοι ήταν κατόπιν συκοφαντίας φυλακισμένοι στην Κωνσταντινούπολη, έμαθαν ότι αποφασίστηκε η δι αποκεφαλισμού θανάτωσή τους την επόμενη ημέρα. Ενθυμούμενοι ότι ο Άγιας είχε σώσει από παρόμοιο θάνατο τρείς ανθρώπους στην πατρίδα του τη Λυκία, τον επικαλέστηκαν και εκείνος εις απάντησή τους, εμφανίστηκε στο όνειρο του Μεγάλου Κωνσταντίνου και του επάρχου Αβλαβίου. Τον μεν έπαρχο τον έλεγξε γιατί αδίκως διέβαλλε τους τρείς αθώους προς το βασιλιά, το δε βασιλιά επληροφόρησε ότι οι τρείς άνθρωποι που ο ίδιος είχε καταδικάσει ήταν αθώοι και θύματα πλεκτάνης. Την επομένη ημέρα οι τρείς φυλακισμένοι ελευθερώθηκαν.                                                     «Ώφθης Kωνσταντίνω βασιλεί συν τω Aβλαβίω κατ’ όναρ, και τούτους φόβω βαλών, ούτως αυτοίς είρηκας. Λύσατε δη εν σπουδή, εν ειρκτή ους κατέχετε, δεσμίους αδίκως. Aθώοι γαρ πέλουσι, της παρανόμου σφαγής. Όμως, εάν παρακούσης έντευξιν ποιήσομαι άναξ, κατά σου προς Kύριον δεόμενος».

 

Η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος

Το 325 μ.Χ., έλαβε μέρος στην Α' Οικουμενική Σύνοδο, που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας, και καταπολέμησε τις διδασκαλίες του Αρείου. Υπερασπίζεται με σθένος την Ορθοδοξία  (1), (2) και αναδεικνύεται "κανών πίστεως" και διδάσκαλος του Ευαγγελίου. Λέγεται ότι κατά τη Σύνοδο χαστούκισε τον Άρειο.  Όπως γράφεται στο συναξάρι του η πράξη του προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ο οποίος διέταξε τα όργανα της τάξεως να συλλάβουν τον άγιο να του αφαιρέσουν τα διακριτικά του επισκοπικού του αξιώματος, δηλ. το Ευαγγέλιο και το ωμοφόριο και να τον οδηγήσουν αμέσως στη φυλακή σιδηροδέσμιο, ενώ σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να του κοπεί και το χέρι. Η δικαίωση του όμως ήλθε το βράδυ της ίδιας ημέρας. Παρουσιάστηκαν ο Χριστός και η Υπεραγία Θεοτόκος και του έδωσαν Ευαγγέλιο και ωμοφόριο. Το πρωί κάποιοι γνωστοί του τον βρήκαν λυμένο από τα δεσμά να φορά ωμοφόριο και να διαβάζει το Ευαγγέλιο. Το έμαθε ο αυτοκράτορας και αμέσως του ζήτησε συγγνώμη και τον αποφυλάκισε.

Αυτό το περιστατικό αγιογραφείται σε κάθε είκόνα του αγίου, όταν δεξιά και αριστερά από τη κεφαλή του ο Χριστός και η Παναγία δείχνουν τα διακριτικά του επισκόπου. Όταν επέστρεψε από τη Σύνοδο, συνέχισε το ποιμαντικό του έργο μέχρι τα βαθιά γεράματα.


 

Υμνολογία

Απολυτίκιο Αγίου Νικολάου (ήχος δ΄) www.youtube.com/watch?v=g7tYpMTftzs

"Κανόνα πίστεως και εικόνα πραότητος

εγκρατείας διδάσκαλον ανέδειξέ σε

τη ποίμνη σου η των πραγμάτων αλήθεια

δια τούτω εκτείσω τη ταπεινώσει τα υψηλά

τη πτωχεία τα πλούσια.

Πάτερ ιεράρχα Νικόλαε, πρέσβευε Χριστώ τω Θεώ

σωθήναι τας ψυχάς ημών".

 

Κοντάκιο Αγίου Νικολάου (ήχος γ΄)

"Εν τοις Μύροις Άγιε, ιερουργός ενεδείχθης,

του Χριστού γαρ όσιε, το ευαγγέλιο πληρώσας,

έθηκας την ψυχήν σου υπέρ λαού σου,

έσωσας τους αθώους εκ του θανάτου,

δια τούτο ηγιάσθεις,

ως μέγας μύστης του Θεού της χάριτος".

 

Μεγαλυνάριο του Αγίου Νικολάου

"Μύρων ιεράρχης προχειρισθείς

μυριπνόοις έργοις κατεμύρισας

αληθώς Μύρων επαρχίαν,

διό και μύρα βλύζειν,

Νικόλαε τρισμάκαρ,

όντως ηξίωσαι.

  

Προστάτης ναυτικών. Πολιούχος.

 
Ο Άγιος Νικόλαος , θεωρείται ο κατ' εξοχήν προστάτης των Ναυτικών καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος, γιατί στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα. Για το λόγο αυτό, όλα τα πλοία του πολεμικού ναυτικού, καθώς και όλα τα εμπορικά, φέρουν την εικόνα του. Παρεκκλήσια που φέρονται επί πλοίων είναι αφιερωμένα στον Άγιο Νικόλαο, όπως και εκείνο στο ιστορικό Θ/Κ Γ. Αβέρωφ. Επίσης πολλά πλεούμενα παίρνουν το όνομά του και ως προστάτης των ναυτικών αναφέρεται και σε πολλά νησιώτικα τραγούδια.

Η ημέρα τιμής του Αγίου Νικολάου είναι επίσημη αργία σε όλα τα ελληνικά πλοία, λιμένες, Υπηρεσίες λιμένων και ναυτιλιακές εταιρείες. Επίσημη επίσης αργία είναι για το Πολεμικό Ναυτικό, το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα.

Ο Άγιος Νικόλαος εκτός από τον ελλαδικό χώρο τιμάται από ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο (Ρωσία, Βουλγαρία, Σερβία, Ρουμανία, Γεωργία, Π.Γ.Δ.Μ., κλπ) από την Καθολική εκκλησία αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, όπως Βέλγιο, Ολλανδία, Μεγάλη Βρεττανία, ΗΠΑ κλπ, έχοντας την ιδιότητα του προστάτη όχι μόνο των ναυτικών, αλλά και των αρτοποιών, των ταξιδιωτών, των θυμάτων δικαστικών πλανών, των παιδιών, των φοιτητών, των εμπόρων, των ενεχυροδανειστών (!) κλπ.  

Μερικές  πόλεις και νησιά της Ελλάδας μας που έχουν ως πολιούχο τον Άγιο Νικόλαο:

Βόλος Αλεξανδρούπολη Ερμούπολη
Πολύγυρος Κοζάνη Άγιος Νικόλαος
Αράχοβα Μεγαλόπολη Πλωμάρι
Νέα Αλικαρνασσός Κως Φούρνοι
Οινούσσες Αστακός  

 Άλλες γνωστές πόλεις που έχουν πολιούχο τους τον Άγιο Νικόλαο:

New_York_City Bari Amsterdam
Liverpool Beit_Jala Barranquilla

 

Ο Ιστορικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Ψαρών

Ο σημαντικότερος ναός του Άγιου στον Ελλαδικό χώρο βρίσκεται στα Ψαρά.Ο ναός του Αγίου Νικολάου Ψαρών, ένα «σπίτι» μεγαλόπρεπο για τον προστάτη των Ναυτικών και «η Μητρόπολη του Αιγαίου» όπως έχει χαρακτηριστεί, άρχιζε να κτίζεται από το 1785 και ολοκληρώθηκε τη χρονιά που γεννήθηκε ο Κανάρης (1793). Καταστράφηκε το 1824 και ανακαινίστηκε το 1863, όταν μετά την Καταστροφή οι Ψαριανοί άρχισαν να ξαναμαζεύονται στο νησί τους. Αξίζει ν' ανεβεί κανείς τα 60 σκαλοπάτια και να επισκεφτεί την εκκλησία που προσκύνησε ο Κανάρης πριν να ξεκινήσει για το μεγάλο του κατόρθωμα

 

 

Λαογραφικά (πηγή: http://firiki.pblogs.gr/tags/nikolaos-gr.html)

 

Ο νέος τάφος του αγίου Νικολάου στο Μπάρι ανοίχτηκε τη νύχτα της 5ης προς την 6η Μαΐου του 1953, επειδή έπρεπε να γίνουν αναστηλωτικά και αναπαλαιωτικά έργα στη Βασιλική του αγίου Στεφάνου. Με την ευκαιρία αυτή έγινε αναγνωριστικός έλεγχος και καταμέτρηση των οστών που βρέθηκαν στον τάφο από τον καθηγητή της Ανατομίας του Πανεπιστημίου του Bari Luigi Martino, με τη βοήθεια του Δρ. Venezia Luigi. Μετά, τα λείψανα τοποθετήθηκαν σε γυάλινη κάψα και τέθηκαν σε προσκύνημα στη Βασιλική του Αγίου. Το 1957, ο ίδιος καθηγητής, με τον ίδιο βοηθό πραγματοποίησαν μια δεύτερη εξέταση των λειψάνων, τα οποία αμέσως μετά τοποθετήθηκαν στη σαρκοφάγο από όπου τα είχαν βγάλει αρχικά. Επρόκειτο για μια «ανατομική ανθρωπολογική μελέτη, που απέβλεπε στον προσδιορισμό και την αποτύπωση της εικόνας και των χαρακτηριστικών των οστών και κυρίως στην ανασύνθεση της φυσικής εμφάνισης ή ακόμη και της εικονογραφικής μορφής του ατόμου, στο όποιο άνηκαν τα υπό εξέταση οστικά λείψανα». Η εξέταση απέδειξε ότι πολλά τμήματα των οστών έλειπαν, και ότι η κάρα είχε διατηρηθεί καλύτερα από τα υπόλοιπα. Παράλληλα, όταν ανοίχτηκε ή σαρκοφάγος, τα οστά βρέθηκαν βουτηγμένα σ’ ένα υγρό διαυγές, άχρωμο και άοσμο, σαν νερό που βγαίνει από βράχο. Όσα οστά βρίσκονταν πάνω από τη στάθμη του υγρού, που έφτανε στα 2-3 εκ. μ. από τον πυθμένα της σαρκοφάγου, ήταν υγρά όπως και τα εσωτερικά τοιχώματα της. Επίσης από αυτό το υγρό ήταν γεμάτες οι μυελοκυψέλες των σπογγωδών οστών. Η εξέταση του υγρού στα Ινστιτούτα Χημείας και Υγιεινής του Πανεπιστημίου του Bari έδειξε ότι επρόκειτο για νερό καθαρό, ελεύθερο από άλατα και στείρο από μικροοργανισμούς. Οι ρωμαιοκαθολικοί του έχουν δώσει τη χαρακτηριστική ονομασία «Manna». Τα σχετικά Αγιολογικά κείμενα λένε ότι και όταν οι βαρηνοί ναύτες έσπασαν την πλάκα, του τάφου του Αγίου στα Μύρα, για να πάρουν τα λείψανα, τα βρήκαν μέσα σε «Θείο μύρο», (άλλοι γράφουν Sanctus liguor ή oleum). Σύμφωνα με τον ερευνητή καθηγητή, η ύπαρξη του υγρού αυτού στη σαρκοφάγο επέδρασε ευεργετικά στην καλύτερη συντήρηση των οστών όλους αυτούς τους αιώνες που πέρασαν. Η μελέτη των οστών έδειξε ότι ο κάτοχός τους έπασχε από αγκυλωτική σπονδυλαρθρίτιδα και διάχυτη ενδοκρανιακή υπερόστωση. Θεωρείται ότι αυτά πρέπει να κληροδοτήθηκαν στον Άγιο από κάποια υγρή φυλακή, όπου θα πέρασε αρκετά χρόνια της ζωής του και μάλιστα σε προχωρημένη ηλικία, όπως μαρτυρούν τα σχετικά αγιολογικά κείμενα. Ο ίδιος καθηγητής εκτέλεσε ανάπλαση της μορφής του αγίου Νικολάου με βάση τα οστά της κάρας του, και το αποτέλεσμα έμοιαζε με τη μορφή του αγίου όπως εικονίζεται στο Παρεκκλήσιο του Άγ. Ισιδώρου της Βασιλικής του Άγ. Μάρκου Βενετίας.

 

Άγιος Νικόλαος και Άγιος Βασίλης (Santa Claus)

Στη Δύση όπου ο Άγιος Νικόλαος λέγεται Santa Claus, η γιορτή του συνδέεται με τα Χριστούγεννα και με την ανταλλαγή δώρων που γίνεται τότε. Η μορφή του (η οποία διόλου δε συνάδει με την πραγματική του μορφή ως ασκητικού μοναχού - αρχιερέα των πρώτων χριστιανικών αιώνων) είναι ενός ευτραφούς άντρα με άσπρα μαλλιά, άσπρη γενειάδα και κόκκινα μάγουλα, ο οποίος φοράει κόκκινα ρούχα, κόκκινο σκούφο και μαύρα δερμάτινα παπούτσια και ζώνη. Η εικόνα αυτή προήλθε τον 19ο αιώνα από τον επιλεγόμενο πατέρα του αμερικάνικου Καρτούν Thomas Nast, έγινε δημοφιλής στις ΗΠΑ και τον Καναδά και μετεξελίχθηκε και εμπλουτίστηκε σταδιακά με πλήθος παγανιστικών στοιχείων μέσα από από τη βιομηχανία της Τηλεόρασης, του Κινηματογράφου και της Μουσικής. Στη μετεξέλιξη και τον εμπλουτισμό της εν λόγω φιγούρας εντάσσονται και διάφορες ιστορίες περί κατοικίας του σε χωριό του Βορείου Πόλου ή της Φινλανδίας, περί της συζύγου του (Mrs Claus), των ξωτικών υπηρετών του,  και των 8 - 9 ιπταμένων ταράνδων - ελαφιών που σέρνουν το έλκηθρό του, με περισσότερο γνωστό και τραγουδισμένο το Ρούντολφ.

Στην Ελλάδα η μορφή του Santa Claus ταυτίζεται με τη μορφή του Άγιου Βασίλη, στην ουσία όμως ο συμβολισμός αναφέρεται στον Άγιο Νικόλαο και περιέχει (τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό) στοιχεία από παγανιστικές, προχριστιανικές δοξασίες για τον "πατέρα του χιονιού" κτλ.

 

Ετυμολογία και ιστορικά στοιχεία του ονόματος Νικόλαος

 Νικόλαος σημαίνει νίκη του λαού. Το όνομα είναι αρχαίο ελληνικό και όχι μετακλασσικό, μεταχριστιανικό.

Νικόλαος ήταν ο πατέρας αλλά και ο γιος του Σπαρτιάτη Βούλιδος που οι Σπαρτιάτες τον έστειλαν μαζί με τον Σπερθία στον Ξέρξη, για να θανατωθεί, ώστε να ξεπλυθεί το έγκλημα των εφόρων της πόλης που στο παρελθόν είχαν πετάξει στον Καιάδα τους κήρυκες των Περσών. Σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, ήταν ένας από τους πρέσβεις των Λακεδαιμονίων που πήγαν στην Ασία και προσπάθησαν να πείσουν τον βασιλιά να τους δώσει χρήματα και να πολεμήσει μαζί τους.

Μερικές διάσημες προσωπικότητες με το όνομα Νικόλαος

Τέσλα Κοπέρνικος Καζαντζάκης
Γκάτσος Εγγονόπουλος Λύτρας
Γύζης

Πολίτης

Μάντζαρος

Ξυλούρης Καββαδίας Θεοτοκάς
Σκαλκώτας Τσιφόρος Σκουφάς
Μπελογιάννης Πλαστήρας Φώσκολος
Σταυρίδης Γκάλης Gravenites (Γκραβενίτης)
Cave Mason (Pink Floyd) Nolte

 

Υ.Γ.

  1. Όσα έχουν γραφεί με μαύρους χαρακτήρες έχουν ως πηγή προέλευσης (copy paste) τη wikipedia.
  2. Όσα έχουν γραφεί με μπλέ χαρακτήρες, έχουν ως πηγή α) άλλα sites κυρίως εκκλησιαστικού περιεχομένου, τα οποία με τη σειρά τους ως κύρια πηγή έχουν το Συναξαριστή της εκκλησίας, β) την αγγλική έκδοση της wikipedia σε ελεύθερη προσωπική μου μετάφραση.
  3. Να έχουμε όλοι την ευλογία του Αγίου και η λιτή, μαχητική και γεμάτη αγάπη, πίστη, πραότητα, εγκράτεια, ταπείνωση και προσφορά προς το συνάνθρωπο ζωή του να αποτελέσει πρότυπο για όλους μας μέσα στην εποχή που προβάλλει το ρηχό, το φθηνό και το εφήμερο.
  4. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

 

Σχόλια

05/12 17:21  Frixos
" και ομολογουμένως μέγα εστί το της ευσεβείας μυστήριον. Θεός εφανερώθη εν σαρκί , εδικαιώθη εν πνεύματι, ώφθη αγγέλοις,εκηρύχθη εν έθνεσιν, επιστεύθη εν κόσμω, ανελήφθη εν δόξη" (Α΄Τιμοθ. 3,16)

Στην καινή διαθήκη δεν βρίσκουμε την λέξη ηθική αλλά τη λέξη ευσέβεια. Αυτό που ζητάει ο Θεός από τον υπαρκτικά αλλοτριωμένο και εξουθενομένο άνθρωπο είναι μία έστω και ελάχιστη προσπάθεια να αρνηθεί την ατομική του αυτάρκεια, να αντισταθεί στις ορμές της ατομικής αυτοτέλειας, να θελήση να ζήσει αγαπώντας και αγαπώμενος.

" Ενίοτε και καλά δοκούντα επιτηδεύματα δια δόξαν και έπαινον ανθρώπων επιτελείται, άπερ εστί παρα Θεώ ίσα αδικίας και κλοπής και των λοιπών αμαρτημάτων" (Αγιος Μακάριος ο Αιγύπτιος)


Ο προστάτης άγιος των θαλασσοπόρων να χαρίζει και εις υμάς Νικόλαε έτη πολλά και ειρηνικά.
05/12 17:56  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
@mylobos

Ευλογείτε.
05/12 21:24  favlos
Εξαιρετικό..δεν είχα ποτέ ασχοληθεί..

Χρόνια Πολλά μας λοιπόν..

Νικόλαος κι εγώ :)
06/12 00:17  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Χρόνια πολλά φίλε Νικόλα και σε όλους τους συνονόματους.
Ταις πρεσβίαις του προστάτη, ευεργέτη και φίλου μας (κατά τον ίδιο τρόπο που εκφράζεται ο Μακρυγιάννης για τον Αη Γιάννη) Αγίου Νικολάου, ας ηρεμεί και να κολοβώνει ο Κύριος τις φουρτούνες που ζούμε, αλλά και τις επερχόμενες.
06/12 01:15  ...................
Χρονια πολλα στους εορταζοντες!
06/12 11:47  Frixos
Ζητώ συγνώμη από τον Α.Π που εκμεταλεύομαι τον χώρο του blog του αλλά θεωρώ το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον και προτρέπω να διαβαστεί.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=22263155

Πιστεύω ότι θα διαβαστεί και από την αξιότιμη υπουργό υγείας.
06/12 13:10  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Εις πολλά έτη φίλε μου! Εξαντλητική παρουσίασις, εύγε!
06/12 13:32  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
mylobos, favlos, Αννίτα και Θρασύβουλε ευχαριστώ για τις ευχές σας.
06/12 13:34  Goldmine
Χρόνια πολλά κι ευλογημένα!
06/12 17:16  sok
Χρόνια πολλά και ευλογημένα Νικόλαε και σε όλους τους εορτάζοντες ...
06/12 17:25  gerodimos
Χρόνια σου πολλά και ετυχισμένα!
06/12 17:44  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Goldmine, sok, gerodimos σας ευχαριστώ πολύ. Να 'στε καλά και να χαίρεστε όσους αγαπάτε.
06/12 19:56  talbot
Xρόνια Πολλά και Καλά φίλε Νίκο!
06/12 20:27  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Σε ευχαριστώ ευπατρίδη φίλε μου.
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις