ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει.
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Ο πόλεμος έχει φτάσει στην κορύφωσή του.
1145 αναγνώστες
Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2009
15:28

Όπως όλοι οι ματαιόδοξοι bloggers, θα ευλογήσω κι εγώ τα γένια μου...

Δημοσιεύτηκε στο site www.sofokleous10.gr το άρθρο με τίτλο "Το σενάριο χρεοκοπίας του… ευρώ!" (αναδημοσιεύεται στο blog ο Καφενές του φίλου Γεροδήμου) στο οποίο επιβεβαιώνονται οι συλλογισμοί μου ότι η Ευρωζώνη έχει να χάσει πάρα πολλά από πιθανή κατάρρευση της ψωροκώσταινας (βλ. ανάρτηση Ας αλλάξουμε μυαλά... ).

Μπορεί η συμμετοχή μας στο Ευρώ να είναι ασήμαντη καθώς είμαστε μικρή περιφερειακή οικονομία, ο "ψυχολογικός" όμως παράγοντας που εκμεταλλεύονται, υπερμεγεθύνοντας και ερμηνεύοντάς τον κατά το δοκούν, τα απανταχού αρπακτικά μπορεί να επηρεάσει σφόδρα και τις υπόλοιπες οικονομίες και το ίδιο το Ευρώ (βλ. σημερινό δημοσίευμα "Με ελληνικό "χρώμα" η πτώση του ευρώ").

Τα τσακάλια (αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ - η οποία διαθέτει μία ενωμένη οικονομία κι όχι ένα κατακερματισμένο συνθύλεμα οικονομιών) παραμονεύουν (και επιπλέον λειτουργούν υποχθονίως) και το βλέπουμε. Το γνωρίζουν και όλοι οι εταίροι μας και σίγουρα τρομάζουν με τις διαγραφόμενες δυσμενείς προοπτικές, οι οποίες θα καταστρέψουν ό,τι καλό έχει επιτευχθεί με κόπο από αυτούς. Εν προκειμένω δεν υπάρχει καμία επιστημονική προσέγγιση για τα όσα τεκταίνονται. Ζούμε έναν πόλεμο εντυπώσεων, μία προσπάθεια χειραγώγησης των αγορών, των επενδυτών και των εθνικών οικονομιών. Μία τρελλή παγκόσμια διελκυνστίδα. Έναν Παγκόσμιο Πόλεμο (όπως γράφει στις παλαιότερες δημοσιεύσεις του και ο κος Βιλιάρδος) για το ποιός θα υποτάξει τον άλλο, ποιός θα έχει τις μικρότερες απώλειες και εν κατακλείδι ποιός θα κυριαρχήσει τόσο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αλλά κυρίως την "επόμενη ημέρα".

Κατά την κρίση μου μέσα σε όλο το παιχνίδι - πόλεμο εντυπώσεων, τα σενάρια για πτώχευση (κι ας έχουμε επι της ουσίας πτωχεύσει) δεν θα επιβεβαιωθούν.

Επίσης εκτιμώ ότι το ίδιο ισχύει και για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Θα είχε τις ίδιες δυσμενείς συνέπειες στο Ευρώ με μία πιθανή χρεοκοπία μας.

Τι μέλλει γενναίσθαι; Άγνωστο. Ελάτε όλοι οι μεγαλόσχημοι οικονομολόγοι να με διαψεύσετε και να μου κάνετε ασφαλείς προβλέψεις.

Βρισκόμαστε στην κορύφωση ενός αφανούς πλην όμως αδυσόπητου και πολυμέτωπου πολέμου στον οποίο οι αντιμαχόμενοι δεν είναι μόνο 2, αλλά πολλοί (ΗΠΑ, Ε.Ε., Κίνα Ρωσία, Ιαπωνία, Ινδία, funds, George Soros κλπ) και ο καθέ ένας από αυτούς διαθέτει διαφορετικά βέλη στη φαρέτρα του και στοχεύει (χωρίς να ακολουθεί κάποιον πολεμικό "κώδικα τιμής") σε εντελώς απρόβλεπτους στόχους, ή ακόμα καλύτερα, όταν θα τοξεύσει, κανείς δε γνωρίζει που ακριβώς θα χτυπήσει το βέλος του και ποιές ακριβώς θα είναι οι συνέπειες στους αντιπάλους του, αλλά ακόμα και στον ίδιο τον εαυτό του.


Εμείς;

Στο μάτι του κυκλώνα. Στο φτερό του καρχαρία (Ν. Καββαδίας). Ανύμποροι - ανίκανοι να αντιδράσουμε, βυθισμένοι μέσα στην παθογένεια που εμείς οι ίδιοι αναθρέψαμε επί σειρά ετών (με τη συνδρομή βέβαια και των μεγάλων δυνάμεων, αλλά αυτό είναι άλλου παππά ευαγγέλιο) δανειζόμενοι από τις γενιές του αύριο των οποίων το μέλλον υποθηκεύσαμε.

Ελπίδα για εμάς; Μόνο οι θυμωμένοι (και ιδρωμένοι από την αγωνία τους - να είσαστε σίγουροι) μαζί μας ξένοι εταίροι και ο εαυτός μας που ωστόσο πρέπει να διορθωθεί όχι απλά σήμερα, αλλά ΤΩΡΑ.

Θα επαναλάβω τον εαυτό μου προτείνοντας:

 • Αποτίναξη από πάνω μας της μικροπρέπειας, της μιζέριας αλλά και του ραγιαδισμού που μας διακρίνει, του Ωχαδελφισμού, της αδιαφορίας, της κοντόφθαλμης νοοτροπίας της εξυπηρέτησης του ατομικού μας οφέλους, του μέσου και του βολέματος και της εξυπηρέτησης των συντεχνιακών συμφερόντων σε βάρος των υπολοίπων συμπολιτών μας.
 • Ξύπνημα - επανάκτηση του χαμένου ήθους, της λεβεντιάς, της ομόνοιας, της συνεννόησης, της εργατικότητας, του φιλότιμου και της μαχητικής διάθεσης των πολιτών και της πολιτείας για τη διόρθωση των κακώς κειμένων. 
 • Λειτουργία της παιδείας με όραμα
 • Σφυρηλάτιση εθνικής συνείδησης και στόχων.
 • Την ενεργή και μαχητική συμμετοχή των πολιτών στα κοινά με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις μελλοντικές γενιές.
 • Λειτουργία της Δημοκρατίας και της πολιτικής ζωής σε βάση ειλικρίνειας και με μοναδική πυξίδα το συμφέρον του πολίτη και της πατρίδας. Προσοχή! η δημοκρατία (έστω και αυτή η παρηκμασμένη που έχουμε) πρέπει να προφυλαχθεί και να ενισχυθεί πάσει θυσία. Ελλοχεύουν τρομεροί κίνδυνοι.
 • Ορθή λειτουργία του δημοσίου σε όλους τους πιθανούς τομείς. Πραγματική εφαρμογή της αξιοκρατίας.
 • Πραγματική καταπολέμηση της διαπλοκής.
 • Αλλαγή της λειτουργία και της νοοτροπίας του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και του τρόπου αντιμετώπισης του επιχειρηματικού κόσμου από το κράτος.
 • Λειτουργία της κοινωνίας σε πραγματικά ανθρωπιστική βάση, εμποτισμένη με αισθήματα αγάπης, φιλαλληλίας, αποστροφής στην πλεονεξία και την νεοπλουτίστικη, σπάταλη και άκριτα καταναλωτική - καρκινική νοοτροπία που επικρατεί αυτή τη στιγμή και η οποία χωρίς αμφιβολία οδήγησε την οικουμένη στην κρίση που βιώνει σήμερα.
 • Έλεγχος και βελτίωση της λειτουργίας ενός πλήθους θεσμών με πρώτο το συνδικαλισμό τα ΜΜΕ κλπ. .

Ζούμε δύσκολες εποχές.

Έχουμε μπροστά μας όμως ένα σταυροδρόμι.

 • Ο ένας δρόμος είναι στενός και ανηφορικός και οδηγεί μέσα από την κάθαρσή μας (σε επίπεδο προσωπικό και εθνικό) σε πιθανά πεδία δόξης.
 • Ο άλλος δρόμος είναι κατηφορικός και οδηγεί στη συνέχιση της Νεμέσεως την οποία βιώνουμε και στον όλεθρο του έθνους και τον προσωπικό μας.

Στα χέρια μας κρατάμε τη μοίρα μας. 

 • Δεν υπάρχει πεπρωμένο.
 • Δεν υπάρχει κληρονομικότητα και μονοπάτια του DNA.
 • Υπάρχει μόνο ελεύθερη βούληση, ατομικό και συλλογικό αίσθημα ευθύνης.

Έχουμε την ανεπανάληπτη ευκαιρία να κάνουμε τη σωστή επιλογή, η οποία θα μας εξασφαλίσει (με κόπο, θυσίες και στερήσεις δίχως άλλο) ένα καλύτερο (και παράλληλα εντελώς διαφορετικό) αύριο όταν με το καλό περάσει η κρίση (γιατί θα περάσει).

Η επιλογή μας θα είναι σωστή αν πάψουμε να διυλίζουμε τον κώνωπα για το κάθε τι και αμβλύνουμε το οπτικό μας πεδίο, οξύνοντας παράλληλα την όραση και τη διάνοιά μας.

Υ.Γ.

Μωραίνει Κύριος ον βούλεται απολέσαι.

 

Σχόλια

09/12 17:19  Frixos
Από το προσωπικό μου αρχείο


1. Απόφαση γενικής συνελεύσεως επιμορφούμενων εκπαιδευτικών επαρχιακής πόλις, ύστερα από την ίδρυση Περιφερειακών Επιμορφωτικών Κέντρων(ΠΕΚ).
-Η λειτουργία των ΠΕΚ να περιοριστεί στις ώρες από 14,30 έως 17,45
-Η διδακτική ώρα να διαρκεί 35΄
-Να μην καταγράφονται απουσίες
-Να καταργηθούν οι γραπτές εξετάσεις
-Να καταργηθεί η εκπόνηση ατομικής ή συλλογικής εργασίας
-Να μην απαιτείται η παρουσίαση υποδειγματικής διδασκαλίας
Σκεπτικό αιτιολόγησης:

"Η επιμόρφωση πρέπει να μην έχει καθόλου αξιολογικό χαρακτήρα, αλλά καθαρά επιμορφωτικό" Η εν λόγω απόφαση έχει νόημα τελισιγράφου "Σε περίπτωση μη ικανοποίησης των αιτημάτων, οι συνάδελφοι από μόνοι τους θα το εφαρμόσουν από την προσεχή Τετάρτη"

2.Σύνθημα παιδαγωγικού λαικισμού της δεκαετία του ΄80 " Οχι στα αιματοβαμμένα γραπτά" Αιματοβαμμένα ήταν τα διορθωμένα από τον δάσκαλο γραπτά με κόκκινη γραφίδα.
3. Κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, Υπουργός παιδείας Δ. Φατούρος
4. Κατάργηση της αξιολόγησης των μαθητών , πρώτη διοικητική πράξη του υπουργού παιδείας Γ. Παπανδρέου
5. "Δεν θα περάσει Γεράσιμε" Οι μαθητές στο δρόμο επί υπουργού παιδείας Γ. Αρσένη κόντρα στην "εκπαιδευτική μεταρρύθμιση"
6. Γ. Σουφλιάς και Β. Κοντογιαννόπουλος, υπουργοί παιδείας. Χαζοχαρούμενη απραξία και άτολμες προσπάθειες "ανόρθωσης" υποκείμενες στην λογική του "διαλόγου" και των συμβιβασμών με τους "συνδικαλιστικούς φορείς" των συμφερόντων της ραστώνης.
7. Για τον Π. Ευθυμίου και την κα Μαριάννα Κουτσίκου αρνείται η πέννα μου να γράψει. Κάτι θα γνωρίζει φαίνεται...

8."Αυτός ο νόμος και αν ψηφιστεί δεν θα περάσει", λόγια του δημοκράτη Αλαβάνου, σε πολιτικό Debate .

Επηρεασμένος από τα συμβαίνοντα στην πατρίδα μου θυμήθηκα τον Ηρόστρατο από την αρχαία ΄Εφεσο και την επιχείρηση "καθαρά χέρια" του γνωστού δικαστή της Ιταλίας Di Pietro ...

Αντιθέσεις.

τα παραπάνω διαβάζω για την Ηρόστρατοι πως να πολεμηθούνυπάρχουν πολλοί.Ζητείται άμεσα ένας An
09/12 19:46  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Ωραίος. Να επισημάνω μονον εις την εκτακτον περίοδο κατακλείδα σας το "απολέσαι". 5*
09/12 20:57  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Εταίρε Θρασύβουλε, που έχεις σκοπό στη ζωή σου να εξομοιώσεις τον όρο προοδευτικός με ύβρη...
:) ελήφθη over.

Σε ευχαριστώ που είσαι πιστός αναγνώστης των σκέψεών μου και χαίρομαι που σε ουσιώδη θέματα οι απόψεις μας συγκλίνουν.

Καληνύχτα και καλή επιτυχία στο Θρύλο αν και δε το βλέπω. Για άλλη μία φορά έφτασε μπροστά στη βρύση και νερό δεν πρόκειται να πιει.
09/12 21:03  anathema_g13
Ε, νομίζω πια τα έχουμε διαβάσει και πει όλα στα ανά του Capital ιστολόγια και αλλού. Συμφωνώ με το κείμενο βεβαίως. Το θέμα είναι να δούμε και το μετά.

Τόσο μου την έχει δώσει με τους Άγγλοαμερικάνους οίκους που θυμήθηκαν να μας υποβαθμίσουν που για πρώτη, ίσως, φορά είμαι υπέρ του Θρήνου απέναντι στην Αγγλοσαξονική ομάδα από την Γαλλία του Βενγκέρ...:)
...αν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο μάλλον με την Γερμανία πρέπει να τα έχουμε από όσα καταλαβαίνω με το φτωχό μου το μυαλό...

Καληνύχτα και, αν και καθυστερημένα, χρόνια πολλά καθώς είδα ότι εδώ εδρεύει άλλος ένας Νικόλαος!
09/12 21:04  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Χίλια ευχαριστώ. Να είστε καλά.
17/12 08:53  shareholder-cs
Πολλά αστέρια κι απο μένα Νίκο.
Kαι καθώς λες:
"Ν' αγαπάς την ευθύνη. Να λες: Εγώ, εγώ μονάχος μου έχω χρέος να σώσω τη γης. Αν δε σωθεί, εγώ φταίω." Ν. Καζαντζάκη, Ασκητική"
και μαζί με το παραπάνω σχόλιο του Mylobos, θυμηθηκα που έλεγα το Σεπτέμβρη στο http://shareholder-cs.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=20125&blid=14

"Κι όμως στη πραγματικότητα ούτε περισσότερα κονδύλια ούτε νέοι νόμοι χρειάζονται.

Διότι κανείς δεν αναφέρει ότι στη πραγματικότητα το κλειδί του θέματος είναι ότι -όπως σε όλες τις εκφάνσεις της Δημόσιας Διοίκησης- κι εδω το πολιτικό-διοικητικό σύστημα της χώρας έχει παραλύσει, δεν έχει ούτε στοιχειώδεις διοικητικές απαιτήσεις από το ράθυμο και μαλθακό κρατικό μηχανισμό του, απο τη ποιότητα και αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του, δεν απαιτεί ΤΙΠΟΤΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ έναντι της μονιμότητας και των παχυλών μισθών που πληρώνει, αλλά κρατά εξαιρετικά χαμηλά το πήχη, και κοιτά να να κυλά ο καιρός χωρίς να σπάσει κανένα αυγό και χωρίς να εκτεθεί διοικητικά, αν δεν υποθέσουμε ότι είναι τόσο διεφθαρμένο στο σύνολό του που σκόπιμα συμπεριφέρεται έτσι. Εκτός κι αν όσοι υπάλληλοι προσλαμβάνονται είναι τυφλοί ή ανίκανοι…"

Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις