ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει.
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Ήρθησαν οι παρεξηγήσεις. Επιστρέφουμε.
1104 αναγνώστες
Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011
11:48

Κατόπιν υγιούς διαλόγου, σε πνεύμα αμοιβαίας εκτίμησης και σεβασμού και αφού εδόθησαν οι απαραίτητες εξηγήσεις και συγγνώμες ένθεν κακείθεν, εξέλειπε πλέον η παρεξήγηση που είχα απέναντι στον οικοδεσπότη μας Capital.gr, παρεξήγηση η οποία αφορούσε σε άρθρο βασικού στελέγχους του Site. Το συγκεκριμένο στέλεγχος το θεωρώ πλέον φίλο μου και σε πρώτη ευκαιρία θα το επισκεφτώ στα γραφεία του Capital.

Επιστρέφουμε λοιπόν (δριμύτεροι ή όχι θα δείξει το μέλλον) στη γειτονιά για να συνεχίσουμε την "επανάσταση" και από το χώρο των capitalBlogs.

ΔΙΔΑΓΜΑΤΑ

Επειδή σε αυτή τη ζωή, όπως πολλοί (και μεταξύ αυτών και ο αγαπημένος μου ποιητής ΚΠ Καβάφης)ισχυρίζονται ότι δεν έχει αξία ο προορισμός (δε συμφωνώ απόλυτα), αλλά το ταξίδι και οι εμπειρίες που αποκτούμε από αυτό, το συγκεκριμένο συμβάν με δίδαξε τα ακόλουθα σημαντικά:

 

Δίδαγμα 1: Ποτέ μην λές "ποτέ" και ποτέ μην λές "πάντα".

Αναφέρομαι στην επιγραφή της τελευταίας ανάρτησής μου, στην οποία χρησιμοποίησα την απαγορευμένη λέξη "Οριστικά". Και να φανταστεί κανείς ότι την απαγόρευση των λέξεων ποτέ και πάντα το έχω κάνει σλόγκαν στη ζωή μου. Να λοιπόν που υπέπεσα σε λάθος, το οποίο ταπεινά ομολογώ και για το οποίο μετανιώνω.

Στο φτωχό μου μυαλό, το πάντα και το ποτέ, όπως και η λέξη οριστικά, όταν ξεστομίζονται έχουν μία έννοια όρκου και ο όρκος απαγορεύεται δια ροπάλου για τον απλούστατο λόγο ότι συνήθως δε μπορούμε να τον τηρήσουμε.

 

Δίδαγμα 2: Η αξία του διαλόγου

Ο διάλογος με τον συνάνθρωπό μας μπορεί να διαλύσει πολλές παρεξηγήσεις και να αμβλύνει εντάσεις. Όλοι μας έχουμε υποχρέωση να απευθυνόμαστε στους άλλους, είτε όταν θεωρούμε ότι φταίνε αυτοί σε κάτι,  είτε όταν διαπιστώνουμε ότι αυτοί έχουν κάτι εναντίον μας.

Αν δεν συζητήσεις με τον άλλο, αν δεν του παραθέσεις τους προβληματισμούς σου και τις αντιρρήσεις σου (και αντίστροφα φυσικά) πως θα μάθει ενδεχομένως το λάθος του και πως θα μάθεις εσύ το δικό σου; Εν τέλει αν σκοπός του κάθε ανθρώπου είναι να γίνεται κάθε καινούρια μέρα καλύτερος από την προηγούμενη, πως θα το πετύχει αυτό αν δεν υπάρξει ο διάλογος; Πέραν τούτου με ποιόν τρόπο θα αμβλυνθούν οι όποιες αντιθέσεις μεταξύ δύο πλευρών προκειμένου να επιτευχθεί α) η σύνθεση, β) η πρόοδος και γ) η ομαλή - και γιατί όχι - σε πνεύμα αγάπης συμβίωση;

Ο διάλογος ανοίγει πόρτες. Η απουσία του τις σφραγίζει ερμητικά.

 

Δίδαγμα 3: Υγιής Διάλογος = Δημοκρατία και πρόοδος

 Άνευ σχολίου.

 

Δίδαγμα 4: Η αξία της καλής προαίρεσης

Για να είναι υγιής ο διάλογος απαιτείται η ύπαρξη μερικών προϋποθέσεων. Μία βασική προϋπόθεση (την οποία σε καμία περίπτωση δεν εντοπίζω στους πολιτικούς που χειμάζουν την πατρίδα μας) είναι η καλή προαίρεση. Έλλειψη καλής προαίρεσης σημαίνει ότι κάποιος από τους διαλεγόμενους επιθυμεί να διασφαλίσει κάποια συμφέροντα.

Δηλαδή; Αν και δε νομίζω ότι χρειάζεται και ιδιαίτερη ανάλυση καθώς όλοι μας το αντιλαμβανόμαστε, καλή προαίρεση σημαίνει α) διάθεση για εξεύρεση λύσεων, άρα διάθεση για να πάμε τουλάχιστον ένα βήμα μπροστά, β) διάθεση για υποχώρηση εκεί που διαπιστώνουμε ότι έχουμε λάθος, γιατί αναγνωρίζουμε ότι όντας άνθρωποι δε μπορούμε να είμαστε αλάνθαστοι και δεν κατέχουμε την αποκλειστικότητα στην αλήθεια, γ) διάθεση για να ζητήσουμε συγγνώμη και να τη δώσουμε όταν μας ζητηθεί, μιλάμε δηλαδή για παραμερισμό - ή έστω μετρίασμα - του εγωισμού μας και ταπείνωση. Η ταπείνωση και η μαγική  (όπως την χαρακτηρίζω στα παιδιά μου) λέξη "συγγνώμη" είναι πράξη συμφιλίωσης. Ο πολιορκητικός κριός που γκρεμίζει τα φράγματα του εγωισμού και της υπερηφάνειας.

 

Δίδαγμα 5: Ανδρισμός, γενναιότητα.

Γενναίος δεν είναι εκείνος ο άνδρας που δε φοβάται τίποτα. Γενναίος είναι ο άνδρας που νικά τους φόβους του και ρίχνεται στη μάχη. Κάπως έτσι το είχε πει ο Σωκράτης και εγώ συμπληρώνω: ότι μαζί με τους φόβους του ο γενναίος άνδρας μπορεί και νικάει τον ίδιο του τον εαυτό. Μπορεί και νικάει τον εγωισμό του, τη ματαιοδοξία του, τις φιλοδοξίες του, τιθασεύοντας το εγώ του προς χάρις της αληθείας, της δημοκρατίας και φυσικά προς χάριν του συνανθρώπου και της ομάδας - κοινωνίας.

Αμήν.

:  )

Καλώς σας βρήκα και πάλι λοιπόν καλοί μου φίλοι.

Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις