ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει.
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Περί 13ου και 14ου μισθού. Μπακαλίστικοι υπολογισμοί ή μήπως ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΠΑΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ;
2340 αναγνώστες
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2012
13:04

Το ΑΕΠ του 2010 ανήλθε σε € 227,3 δις.

Το ΑΕΠ του 2011 αναμένεται να κλείσει στα € 215 δις.

Το Γ΄ τρίμηνο του 2011 επί συνολικού εργατικού δυναμικού 4.957.552, οι εργαζόμενοι ήταν 4.079.286 και οι άνεργοι 878.266

Σύμφωνα με μελέτη της ΓΣΕΕ η συμμετοχή της εργασίας στο ΑΕΠ για το 2011 αναμένεται να ανέλθει σε ποσοστό 60% χονδρικά. Αυτό σημαίνει ότι από τα € 215 δις του ΑΕΠ του 2011 τα € 129 δις. τα βγάζουν οι μισθωτοί εργαζόμενοι, η δε μέση ετήσια αμοιβή τους (των εν εχόντων δουλειά) στα € 26.000.

Κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού σημαίνει μείωση των μισθών κατά 14%.

Μείωση κατά 14% των εισοδημάτων των μισθωτών σημαίνει μείωση του ΑΕΠ κατά € 18 δις.

Μείωση του ΑΕΠ κατά € 18 δίς σημαίνει αυτόματη μείωσή του σε ποσοστό 8,3%. Προσοχή!!! Αυτή η μείωση θα προέλθει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από μία κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και δεν υπολογίζουμε κανέναν άλλον παράγοντα (π.χ. συνεχιζόμενη φορομπηχτική πολιτική), ούτε κάνουμε χρήση και κανενός πολλαπλασιαστή για τις περαιτέρω δυσμενείς συνέπειες αυτής της κατάργησης.

Μείωση του ΑΕΠ κατά 18 δις, σημαίνει ότι το δημόσιο δεν θα εισπράξει φόρους (ας βάλουμε αυθαίρετα έναν συντελεστή της τάξεως του 30%)  € 5,4 δις. Τις ασφαλιστικές εισφορές τις αφήνουμε απ' έξω.

Δε θα μπώ σε άλλους αριθμούς και θα μιλήσω γενικά.

Όταν το 2012 θα έχεις παρουσιάσει ύφεση κατά 8% τουλάχιστον, ποιό θα είναι το ποσοστό του χρέους σου ως προς το ΑΕΠ; Τι επιπλέον μέτρα θα σου ζητηθούν;

Όταν δε θα εισπράξεις € 5,4 δις φόρους, πως θα καλύψεις τις δανειακές υποχρεώσεις σου;

Περιμένετε ότι με μία κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, θα υπάρξει μία τέτοια εκτίναξη της "ανταγωνιστικότητας" της οικονομίας μας, η οποία θα προκαλέσει μία τέτοια αθρόα εισροή κεφαλαίων στην πατρίδα μας, ικανή να καλύψει τα κενά που θα δημιουργηθούν; Εγώ προσωπικά ΔΕΝ ΤΟ ΝΟΜΙΖΩ, όπως, ελπίζω, ούτε και οι περισσότεροι από εσάς.

Αυτά λοιπόν φίλοι και φιλενάδες τα λένε οι αριθμοί και κανένας άλλος.

Εν προκειμένω λοιπόν δε μου βγάζετε από το μυαλό ότι υπάρχει τεράστιος δόλος από τη μεριά της τρόικας και της κυβέρνησης και ότι όλα είναι σχεδιασμένα να γίνουν όπως σας έχω περιγράψει στην ανάρτηση με τίτλο "Που πάει το πράγμα". Ευκαιρία για πλιάτσικο έχουν βρεί και τίποτε άλλο. Μία τέτοια απόφαση μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει και τίποτε άλλο.

Αυτά και τα χαιρετίσματά μου στους φωστήρες των υπουργείων, των καναλιών και των εφημερίδων.

Υ.Γ.

Επειδή υπάρχει μία διάσταση απόψεων (ή πιό σωστά αριθμών) με τον καλό φίλο cornelsen ο οποίος βασίζεται σε έγγραφο της ΓΓΠΣ το οποίο τελικά μπόρεσα και το εντόπισα (πατήσε εδώ για να το έχετε), ακόμα και αν δεχτούμε ότι η συνεισφορά της μισθωτής εργασίας στο ΑΕΠ είναι € 80 δις (ποσό το οποίο τελικά μάλλον είναι το σωστό - άρα και το δεύτερο αναλυόμενο σενάριο), η μείωση του ΑΕΠ με κατάργηση 13ου και 14ου μισθού θα ανέλθει σε € 11,2 δις (μείωση του ΑΕΠ κατά 5,2%), η δε απώλεια φορολογικών εσόδων θα ανέλθει περίπου σε € 3,3 δις.

Τα νούμερα και στη δεύτερη περίπτωση είναι τραγικά και επαναλαμβάνω ότι δεν λαμβάνονται υπ' όψιν άλλοι παράγοντες ύφεσης, ούτε και η πολλαπλασιαστική (έντονα δυσμενής) επίδραση της περιγραφόμενης κατάργησης μισθών στο ΑΕΠ.

Σχόλια

02/02 13:53  cornelsen
"συμμετοχή της εργασίας στο ΑΕΠ για το 2011 αναμένεται να ανέλθει σε ποσοστό 60% χονδρικά." (σε ποιά σελίδα αναφέρεται;)
Μήπως να ξανακοιτάξουμε λίγο τούς αριθμούς;
- ποιό το ποσοστό τής μισθωτής εργασίας
- ποιό το ποσοστό τής αυτοαπασχολούμενης εργασίας
- ποιό το ποσοστό των συντάξεων
Να διευκρινίσουμε κατ' αρχάς αυτά γιατί νομίζω πως γίνονται λάθος υπολογισμοί.
02/02 14:00  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Κεφάλαιο 6 "Οι μισθοί και το κόστος εργασίας στην Ελλάδα
και την Ευρωπαϊκή Ένωση"

Σελίδα 174
Διάγραμμα 44 "Μερίδιο μισθών στο ΑΕΠ σε τιμές συντελεστών παραγωγής (%) διορθωμένο με την αυτοαπασχόληση.

Δέχομαι τις όποιες διορθώσεις έχεις να μου προτείνεις φίλε.
Η παρούσα ανάρτηση άλλωστε δε διεκδικεί δάφνες υψηλής επιστημονικότητας.
Πάντως πιστεύω ότι οι όποιες διορθώσεις προκύψουν, θα είναι επι το χείρον.
02/02 14:47  cell
Xωρίς περαιτέρω ύφεση πώς θα τραφούνε τα ελλείματα και δι΄αυτών οι "περιφέρειες" των προθύμων και των παρελκομένων των ενταύθα;
Εν αντιθέσει προς τη σιλουέτα των επιτοκίων δανεισμού των βορείων φίλων*.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15691159,00.html

(*)Ουδέν κακόν(ημών) αμιγές καλού(υμών)
02/02 15:10  cornelsen
Δεν έχω πρόχειρα στοιχεία αλλά θυμάμαι πως, σύμφωνα με την ΓΓΠΣ, το 2009 οι μισθοί δεν ξεπερνούσαν τα 80 δισ€.
Δες ότι οι μισθοί και οι συντάξεις των ΔΥ είναι γύρω στα 21 δισ€. Λογικό βλέπω οι υπόλοιποι μισθωτοί να εισπράττουν άλλα 60.
Πάντως σε παλαιότερο άρθρο μου είχα (αντι)γράψει
"Ο Επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ίσων Ευκαιριών κ. Vladimir Špidla, με γραπτή απάντηση σε ερώτηση τού ευρωβουλευτή τής Ν.Δ. κ. Νίκου Βακάλη, ενημέρωσε τον Ευρωβουλευτή σχετικά με τις αμοιβές (μισθούς και ημερομίσθια, καθώς και για εργοδοτικές κοινωνικές εισφορές) των μισθωτών κατά θεσμικό τομέα, συμπεριλαμβανομένου τού γενικού δημόσιου τομέα.

Από τον παρακάτω παρατιθέμενο Πίνακα 1 προκύπτει σαφώς ότι η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό συνεισφοράς τής μισθωτής εργασίας, τόσο τού δημόσιου όσο και τού ιδιωτικού τομέα, στο συνολικό ΑΕγχΠ (31,1%) μεταξύ όλων των κρατών μελών τής ΕΕ. Αυτό οφείλεται αναμφισβήτητα στη δομή τής ελληνικής οικονομίας, η οποία διαθέτει πολύ περισσότερους αυτοαπασχολούμενους από το μέσο όρο τής Ε.Ε."
02/02 15:15  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
cornelsen ΟΚ.

Και στο 60% λοιπόν των αριθμών που έγραψα εγώ να είναι η πραγματικότητα, τα αποτελέσματα της περικοπής των 2 μισθών εξακολουθούν να είναι τραγικά.

Πιστεύω ότι εδώ οι απόψεις μας ταυτίζονται.
02/02 15:42  cornelsen
Φυσικά και συμφωνώ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΑΛΛΑ ΤΑ (καπιταλιστικά) ΚΕΡΔΗ. http://static.seekingalpha.com/uploads/2011/3/25/saupload_corporate_profits_vs_gdp.jpg

Είναι τυχαίο που ο συντελεστής ανισοκατανομής εισοδήματος κορύφωσε στις ΗΠΑ το 1929 και το 2009;
http://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/von%20havenstein/rich%20richer.jpg
Είναι τυχαίο που η Ελλάδα είναι πρώτη στην ανισοκατανομή εισοδήματος στην Ευρώπη;
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις