ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει.
Σελίδες
Σύνδεσμοι


ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΔΝΤ
1490 αναγνώστες
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2012
11:06

Δανείζομαι τις σκέψεις ενός φίλου που σχολιάζει το σημερινό άρθρο του κ. Μαυρίδη, τις επεκτείνω ελαφρώς και σας τις παραθέτω...

  • Ο στόχος για το 2020 είναι να φτάσει το χρέος 307 δις, σε ποσοστό 117% επί του ΑΕΠ. Δηλαδή το ΑΕΠ του 2020 προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε € 264δις.
  • Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις, το ΑΕΠ του 2012 θα πέσει κάτω από € 200δις
  • Το 2013 στην καλύτερη περίπτωση προβλέπεται στασιμότητα,
  • Η όποια ανάπτυξη ΛΕΝΕ ότι θα αρχίσει το 2014.
  • Στις 27/3 ενώπιον του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και οι 3 εκπρόσωποι της τροικας, όχι μόνο παραδέχτηκαν, αλλά τόνισαν με έμφαση πως στόχος της πολιτικής που ακολουθείται είναι η εσωτερική υποτίμηση. Δηλαδή η συρρίκνωση του ΑΕΠ, όχι η ανάπτυξη.

 Έχετε αναρωτηθεί τι σημαίνουν τα παραπάνω;

  • Αν οι ελάχιστοι μισθοί των ελλήνων φτάσουν αυτούς της γειτονικής Βουλγαρίας και (φυσικά) συμπαρασύρουν αναλογικά (για χάρην απλουστεύσεως της ανάλυσης) και τούς μισθούς των υπολοίπων εργαζομένων στα τάρταρα, τότε μιλάμε για μία μείωση της τάξεως του 50%!
  • Αν σύμφωνα με επίσημα στοιχεία για το 2009 της ΓΓΠΣ η συνεισφορά της μισθωτής εργασίας στο ΑΕΠ είναι € 80 δις,  ο περιορισμός των μισθών μας που ετοιμάζεται θα μειώσει τα € 80 δις στα € 40 δις!
  • Τα € 40 δις λιγότερα αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ του 2011 το οποίο εκτιμάται ότι θα κλείσει περίπου στα € 220 δις.
  • Δηλαδή θέλετα να μου πείτε ότι για το 2012 - 2013 το ΑΕΠ θα φτάσει στα επίπεδα των € 180 δις και θα έχουμε ΔΙΨΗΦΙΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΥΦΕΣΗΣ; Ναι αυτό ακριβώς ενοώ αδελφοί μου.
  • Άρα για να φτάσουμε από ΑΕΠ € 200 δις (που προβλέπει η τρόικα) στα € 264δις σε 7 χρόνια (από το 2014 μέχρι το 2020) θα πρέπει η Ελλάδα να έχει ρυθμούς ανάπτυξης 4% κάθε χρόνο ! Αν μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα διαβάσατε παραπάνω, το ΑΕΠ του 2012 - 2013 γκρεμιστεί στα επίπεδα των € 180 δις η ετήσια ανάπτυξη που ζητάμε για να φτάσουμε στα € 264 δις είναι της τάξεως του 6,6%!

Κάποιος κοροϊδεύει την Ελλάδα και τους έλληνες και έχω τη βεβαιότητα ότι δεν είμαι εγώ αυτός.

Αυτή είναι η ρεαλιστική πολιτική και ο μονόδρομος που μας επιβάλλουν να ακολουθήσουμε.
Για τα αποτελέσματα αυτης της πολιτικής να αισιοδοξούμε ;

 Μπορούμε να εμπιστευτούμε την εξουσία της πατρίδας μας, τουτέστιν το μέλλον των παιδιών μας, σε αυτούς που χωρίς καμία αντίσταση, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, χωρίς καμία εναλλακτική πρόταση μας έβαλαν μέσα σε αυτόν τον φαύλο κύκλο του θανάτου;


 

Υ.Γ. (ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ)

Διαβάστε το άρθρο του Capital με τίτλο "Μειώσεις μισθών, τι λέει η ΤτΕ, τι έλεγε η ΕΚΤ"

Η ουσία βρίσκεται στο ακόλουθο κομμάτι:

"Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι στις αρχές της δεκαετίας, λίγο μετά την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με ομάδα μελετητών της είχε κάνει μία μελέτη την οποία είχε δημοσιεύσει στην σχετική Επιθεώρησή της και στην οποία είχαν αναφερθεί δύο τουλάχιστον εργασίες στελεχών της ΤτΕ τότε.

Η μελέτη αυτή αποδείκνυε τόσο με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία όσο και τις νεώτερες οικονομικές θεωρίες ότι η μείωση των αμοιβών σαν μέσο βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας οδηγεί μακροπρόθεσμα στο αντίθετο αποτέλεσμα και στην απώλεια ανταγωνιστικότητας, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε αναπτυγμένες οικονομίες και οικονομίες υπηρεσιών.

Λίγο πολύ φωτογράφιζε τις χώρες της Ευρωζώνης και υπογράμμιζε μάλιστα ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε τέτοιες οικονομίες μπορεί να στηριχθεί κατά βάση στην βελτίωση των αποδοχών (κυρίως μη μισθολογικών) σε συνδυασμό με την αύξηση των επενδύσεων αφενός στην βελτίωση της γνώσης και ικανότητας του ανθρώπινου εργατικού δυναμικού και αφετέρου στην τεχνολογία και την έρευνα...

Αντίθετα, σημείωνε ότι η μονομερής μείωση αμοιβών σε οικονομίες με τα χαρακτηριστικά των χωρών της ευρωζώνης οδηγεί σε "καταστολή" της οικονομίας και απώλεια ανταγωνιστικότητας
..."

Και ρωτάω εγώ ο απλοϊκός και αδαής:

Γιατί έρχεται σήμερα η ΕΚΤ μέσω της τρόικας και εφαρμόζει επάνω μας την πολιτική εκείνη που είχε μελετήσει και απορρίψει ως ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ πριν από μερικά (όχι πολλά) χρόνια;

Σχόλια

29/03 13:40  cornelsen
Εγώ πάντως τούς συλλογισμούς σου τούς βρίσκω εντελώς σωστούς.
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις