ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει.
Σελίδες
Σύνδεσμοι


Τελικά οι ξένοι είναι φίλοι ή εχθροί;
1317 αναγνώστες
Τετάρτη, 4 Ιουλίου 2012
14:04

Στο σημερινό του άρθρο ο διευθυντής του capital κος Μαυρίδης με τίτλο "Οι κακοί τρισκατάρατοι αλλοδαποί" μας "τοποθετεί προ των ευθυνών" μας θέτοντάς μας κάποιους προβληματισμούς:

 • Μήπως σαν έθνος έχουμε μία μανία καταδίωξης και βλέπουμε σκιές εκεί που δεν υπάρχουν;
 • Μήπως σαν έθνος έχουμε μία έμφυτη τάση να ρίχνουμε το αποκλειστικό φταίξιμο για τα δικά μας λάθη σε άλλους λαούς;
 • Μήπως δεν πρέπει να τραβάμε το σχοινί γιατί θα έχουμε δυσάρεστες συνέπειες;

 


Με μία πρώτη ματιά δε φαίνεται να έχει άδικο. Πρώτα πρέπει να κοιτάμε την καμπούρα μας και τον κακό μας τον καιρό. Ας παλέψουμε πρώτα με τον εσωτερικό "εχθρό", ας διορθώσουμε τα στραβά μας (και είναι πολλά αυτά τα στραβά και λίαν δυσεπίλυτα), ας γίνουμε δυνατοί και μετά ας ασχοληθούμε και με τους ξένους.

Ας εμβαθύνουμε όμως λίγο περισσότερο...


Ένα βασικό λάθος που κάνουμε διαπραγματευόμενοι με τέτοιου είδους συλλογισμούς, είναι ότι περιπέφτουμε σε μία τεράστια μιζέρια, η οποία καταντάει δουλοπρεπής έως και ραγιάδικη και εξηγούμαι:

"Όλοι οι έλληνες είμαστε διεφθαρμένοι και ανήθικοι". Αν δεν κάνω λάθος αυτή η άποψη κυκλοφορεί ευρέως στα ΜΜΕ, καθώς δεν είναι λίγοι οι αρθρογράφοι (του κυρίου Μαυρίδη μη εξαιρουμένου) οι οποίοι υποστηρίζουν αυτήν την άποψη. Κάποιοι μάλιστα από αυτούς με ιδιαίτερο σθένος.


Είμαστε;

 

Άποψή μου είναι πως είμαστε το ίδιο με τους υπόλοιπους λαούς, αν όχι και λιγότερο.
Ίσως στα υψηλά επίπεδα (κυβερνητικά - επιχειρηματικά) να είμαστε κατά τι περισσότερο διεφθαρμένοι και αυτό με πάσα επιφύλαξη, καθώς η ανθρώπινη φύση δε μπορεί να διαφέρει από λαό σε λαό.

Ο μέσος όρος είναι ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ίδιος.

Θέλετε και φρέσκες αποδείξεις (νεότερες από τα κομμένα χέρια των ανθρώπων του Κονγκό) για τη διαφθορά και ανηθικότητα και των άλλων λαών;

Ορίστε ονόματα:

 • Siemens, Man, Mercedes Benz, οι οποίες δωροδοκούσαν τους διεφθαρμένους πολιτικούς μας επί σειρά ετών. Αν αυτός που τα παίρνει είναι διεφθαρμένος, άλλο τόσο είναι και αυτός που δωροδοκεί και διαφθείρει.
 • Barclays. Χειραγώγηση του Libor. Μιλάμε για τεράστιο και παγκόσμιο σκάνδαλο.
 • Glaxo Smithkline. Πρόστιμο € 3 δις από τις αμερικανικές αρχές για κάτι που γίνεται κατα κόρον στο δικό μας σύστημα υγείας. Μήπως διδάχτηκαν από εμάς τις πατέντες; Δε νομίζω!
 • Να θυμηθώ την Enron με την Arthur Andersen;
 • Να θυμηθώ τον trader της Societe Generale που έφαγε πόσα εκατομμύρια ευρώ,
 • Να θυμηθώ το απαράδεκτο γεράκι των αγορών που χωρίς τσίπα δήλωνε ότι "δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει να εκμεταλλευτείς το μαλάκα"
 • Η Φουκοσίμα δεν είναι σκάνδαλο;
 • Και πάει λέγοντας.
   

Όλα όμως τα δημοσιεύματα αυτού του ύφους έχω καταλήξει ότι δεν έχουν άλλο σκοπό από να μας κάνουν να ενστερνιστούμε αυτήν την άποψη και να αποδεχτούμε την ηθική μειονεξία μας απέναντι στους άλλους λαούς (της Δύσης).

Με τον τρόπο αυτό χάνουμε την όποια περηφάνεια έχουμε και να σκύβουμε δουλικά το κεφάλι μπροστά στα ξένα "ενάρετα" αφεντικά μας, χάνοντας

α) την οποιαδήποτε διαπραγματευτική ισχύ μας τώρα και στο μέλλον και

β) την οποιαδήποτε διάθεσή μας να σηκώσουμε κεφάλι και να βγούμε από τη μιζέρια μας, για την οποία πρέπει να αποδεχτούμε ότι είμαστε οι αποκλειστικοί υπαίτιοι, να αποδεχτούμε ότι δεν είμαστε ικανοί να τα καταφέρουμε με τις δικές μας δυνάμεις και τέλος να αποδεχτούμε τις (επερχόμενες) "δίκαιες" συνέπειες της μειονεκτικότητάς μας.

Όσο για το αν οι ξένοι είναι εχθροί μας θα δώσω μία ερμηνεία βασιζόμενος στα λόγια του Μητσοτάκη τα οποία τα είχε αναφέρει την περίοδο των βομβαρδισμών της Σερβίας: "Δεν υπάρχουν αιώνιες φιλίες, αλλά αιώνια συμφέροντα". Αυτό είναι ένας αιώνιος κανόνας της πολιτικής.


Καθε ένας λαός λοιπόν κοιτάει το συμφέρον του και μόνο. Ιδιαίτερα δε αυτοί που διαθέτουν το καρπούζι και το μαχαίρι και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης. Και για του λόγου το αληθές διαβάστε τις δηλάσεις του φίλου, εταίρου, συμμάχου και πολλάκις συμπολεμιστή δια στόματος Ντ. Κάμερον


Αν λοιπόν τα συμφέροντα των απανταχού "φίλων" μας και οι πολιτικές τους είναι ενάντια στα δικά μας συμφέροντα και ενδεχομένως μας χρησιμοποιούν σαν πιόνια για την προώθηση και εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, τότε σίγουρα δεν είναι φίλοι μας.
Ενδεικτικά θα σας δώσω ένα εξαιρετικό αρθράκι για μελέτη:
http://www.exipno.gr/index.php/news/apopseis/89-xrimanews/35598---------i

 

Υ.Γ

Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης

Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις