ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει.
Σελίδες
Σύνδεσμοι


ΠΕΡΙ ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ.
4585 αναγνώστες
Πέμπτη, 14 Αυγούστου 2014
13:45

Καλημέρα.

Η μετοχοποίηση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων που προωθείται ως λύση είναι απόλυτα αντίστοιχη με την κρατικοποίηση των τραπεζών και τις συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Η συνέχεια της ιστορίας έχει ως εξής:
 

 • Η κυβέρνηση έχει ήδη αποφασίσει τη δημιουργία "Εθνικών Πρωταθλητών".
 • Οι (κρατικές) τράπεζες λοιπόν με κριτήρια τα οποία υποθέτω ότι έχουν αποφασισθεί και προσεχώς θα ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΟΥΝ (προκειμένου να απαλάσσουν τις διοικήσεις των τραπεζών από την ευθύνη των όσων πρόκειται να πράξουν - τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει) και τα οποία δε γνωρίζουμε ακόμα (αλλά πρέπει να είναι απόλυτα διάφανα - που δεν ελπίζω - και να κοινοποιηθούν σε όλους μας πριν ψηφιστούν από τη βουλή σε κανένα νομοσχέδιο περί υγείας), θα οδηγήσουν την αγορά σε τεράστιες συγχωνεύσεις, με αβέβαια αποτελέσματα.


ΟΜΩΣ.

 • Οι ισχυρισμοί τόσο του κυρίου Δένδια (Νομικός στο επάγγελμα, σήμερα Υπουργός Ανάπτυξης και μόλις πριν κανα δίμηνο υφυπουργός δικαιοσύνης, με κολοφώνα της καριέρας του τη γνωστή -ενδεικτική της βαθιάς δημοκρατικής συνείδησης που τον διακατέχει- φράση: "Ο κύριος Σαμαράς έδωσε εντολή στη δικαιοσύνη να αρχίσει τις διώξεις κατά της Χ.Α."), ότι η μετοχοποίηση των χρεών δε θα επηρεάσει την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών αποτελούν το λιγότερο παραμύθια της Χαλιμάς. Ανάθεμα μάλιστα αν ο πολύς κος Δένδιας έχει την παραμικρή ιδέα για το τι σημαίνει "κεφαλαιακή επάρκεια" των τραπεζών!

Όμως ρωτάω τους αναγνώστες που σίγουρα γνωρίζουν περισσότερα από εμένα περί οικονομικών:

 • Θεωρείτε ότι η αξία των μετοχών των εταιρειών μπορεί να είναι ίση με αυτή του δανεισμού;
 • Όταν με το καλό συγχωνευθούν 2, 3 ή περισσότερες επιχειρήσεις, πιστεύετε ότι θα υπάρξουν υπεραξίες;
 • Και αν δεχτώ τις παραπάνω υποθέσεις, ΓΙΑ ΠΟΣΟ μπορεί να κρατηθούν οι αξίες των μετοχών σε επίπεδα που να καλύπτουν επαρκώς τα δάνεια; Αν δεν κάνω λάθος, το συγκεκριμένο έργο το έχουμε ξαναδεί και δεν ήταν ιδιαίτερα καλό.
 • Και επίσης: Είναι δεδομένο ότι θα επιβιώσουν όλες αυτές οι επιχειρήσεις;

 

Ή κάποιος είναι αφελής, ή κάποιος μας κοροϊδεύει.
 

Οι τράπεζες αργά ή γρήγορα θα γράψουν ζημιές. Αυτό είναι ΔΕΔΟΜΕΝΟ. Όπως επίσης είναι δεδομένο ότι τις ζημιές αυτές θα τις καλύψει ο λαός μέσω ΦΟΡΩΝ, ΦΟΡΩΝ και ΦΟΡΩΝ.

Θα μου πει κανείς ότι η οικονομία βγαίνει από την ύφεση και όλα αυτά (κύκλος εργασιών, κερδοφορία, αποτιμήσεις μετοχών, αξίες ακίνητης περιουσίας κλπ) θα πάνε προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο.
Μακάρι. Το εύχομαι ολόψυχα για το καλό της πατρίδας μου και των συμπατριωτών μου.
Πλην όμως η άποψη αυτή δεν είναι τίποτ' άλλο παρά ευσεβείς πόθοι.
Αν δε δω την ανάπτυξη παγιωμένη (κι όχι μαγειρεμένα αναιμικά και χτικιάρικα ποσοστά "ανάπτυξης" της τάξεως του μηδέν κόμμα κάτι τοις εκατό), με την ανεργεία να παρουσιάζει βεβαιωμένη ανάκαμψη, δεν αποδέχομαι καμία θετική υπόθεση και κανένα ευνοϊκό σενάριο.
 

Το περιβάλλον ακόμα είναι ιδιαίτερα ρευστό, τόσο εντός της Ελλάδας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Γερμανία πάει για ύφεση.
Η Ρωσία μας έκλεισε τις πόρτες.
Ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος συνεχίζει να μαίνεται και μάλιστα πάει να ξεφύγει από τα οικονομικά πλαίσια και να περάσει σε επίπεδο αρμάτων.
Που μπορεί να βασίζεται μία τέτοια αισιοδοξία;
 

 • Όσο για τις θέσεις εργασίας... Οι τεράστιες συγχωνεύσεις (όπως έχουμε δει και από το παράδειγμα των τραπεζών) μόνο αύξηση της απασχόλησης δε φέρνει, άσε που θα επηρεαστούν αρνητικά οι μισθοί, οι εισφορές (με όσα αυτό συνεπάγεται) κλπ.
 • Η ελπίδα ότι οι γίγαντες "Εθνικοί πρωταθλητές" θα αποκτήσουν έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα που θα "εκτοξεύσει" την ανάπτυξη της Ελλάδος, μόνο ως φρούδα μπορεί να χαρακτηρισθεί.

Λάβετε μάλιστα υπ' όψιν και το γεγονός ότι διάφορες ανακοινώσεις επισήμων φορέων κάνουν λόγο ότι, παρά την ισοπέδοση του εργατικού κόστους, οι τιμές των εξαγωγικών προϊόντων δεν παρουσίασαν ΚΑΜΙΑ μείωση.
 

Τον λόγο τον γνωρίζουμε όλοι:
Το εργατικό κόστος αποτελεί σύμφωνα με όλα τα εγχειρίδια (πανεπιστημιακά, Ε.Ε., ΟΑΣΑ κλπ) το δέκατο έκτο (16) κριτήριο διαμόρφωσης της Ανταγωνιστικότητας μίας οικονομίας. Όλα τα χρόνια της κρίσης, οι (άχρηστοι, ανεύθυνοι, ή δόλιοι) κυβερνώντες έκαναν ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ αφού δε φρόντισαν μέσω των περίφημων μεταρρυθμίσεων να βελτιώσουν κανέναν από τους 15 παράγοντες που προηγούνται του εργατικού κόστους στις σχετικές λίστες περί ανταγωνιστικότητας. Γιατί; Για να σώσουν ΜΕ ΚΑΘΕ ΚΟΣΤΟΣ την πελατεία τους και κατ' επέκτασιν να εξασφαλίσουν την πολιτική τους επιβίωση.
 

Εν κατακλείδι:
Όλα τα παραπάνω περί μετοχοποίησης των δανείων, των συγχωνεύσεων των εταιρειών και της δημιουργίας "Εθνικών πρωταθλητών" εντάσσονται ξεκάθαρα στη γενικευμένη λεηλασία της κρατικής και ιδιωτικής περιουσίας των ελλήνων που συνελείται με γεωμετρικά εντεινόμενους ρυθμούς.
Όλα τα ευχολόγια που διατυπώνονται στα διάφορα σχετικά άρθρα δεν αποτελούν τίποτε άλλο παρά σιγοντάρισμα της πολιτικοοικονομικής ΜΑΦΙΑΣ, η οποία καταστρέφει μεθοδικότατα την πατρίδα μας και την ελπίδα όλων των ελλήνων για ένα καλύτερο μέλλον.
 

Κλείνω με δύο φράσεις των αρχαίων ημών προγόνων:

 • ΕΣΕΤΑΙ ΗΜΑΡ...
 • ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΔΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ ΟΣ ΤΑ ΠΑΝΘ' ΟΡΑ
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις