ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΚΥΚΛΩΝ
Μη σκιάζεστε στα σκότη! Η λευθεριά σαν της αυγής το φεγγοβόλο αστέρι της νύχτας το ξημέρωμα θα φέρει.
Σελίδες
Σύνδεσμοι


ΟΛΟΙ ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΙΩΠΟΥΜΕ.
6269 αναγνώστες
Πέμπτη, 16 Απριλίου 2015
10:50

Προσωπικά δεν έχω σε υπόληψη τις ΜΚΟ. Τις βλέπω με την χαμηλή μου αντίληψη σαν μία καταβόθρα μέσα στην οποία, πετάγονται χωρίς λόγο και αντίκρισμα τεράστιες ποσότητες χρημάτων με την χρήση της εύσχημης ταμπέλας "επιχορηγήσεις". Μέσα σε αυτήν την καταβόθρα εξαφανίζονται τα λεφτά των φόρων αντί να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των φορολογουμένων. 'Έχω σχηματίσει την ακλόνητη εντύπωση ότι οι περισσότερες από αυτές είναι πλυντήρια μαύρου ρήματος και μέσον να εισπράττουν διάφοροι πολιτικοί με νομιμοφανή τρόπο τις αμοιβές τους για παρανομίες που έκαναν αυτοί ή κάποιοι πατρώνες τους.

Ποιό είναι το έργο των περισσοτέρων ΜΚΟ; Κανένα! Σκέτες ταμπέλες είναι και πίσω από τις ταμπέλες αυτές κρύβονται διάφοροι τυχάρπαστοι τύποι, οι οποίοι δήθεν παράγουν έργο. Το έργο αυτό πολλές φορές είναι δηλώσεις με περιεχόμενο το οποίο εξυπηρετεί κάποια συμφέροντα (συνήθως οικονομικά - αλλά όχι μόνο) μέσα από τη δημιουργία εντυπώσεων, ή απλά η αποτύπωση μίας άποψης, ή ενός (τάχα μου) συμπεράσματος, ή ενός (τάχα μου) προβλήματος, που θα χρησιμοποιηθεί εν ευθέτω χρόνο από τις κυβερνήσεις προκειμένου αυτές να νομοθετήσουν αυτό που πρέπει και που φυσικά εξυπηρετεί τα συμφέροντα στα οποία αναφερθήκαμε παραπάνω.

Άλλη μία ΜΚΟ από το πλήθος των ΜΚΟ είναι και η Διεθνής Διαφάνεια. Την εμπιστεύομαι; Όχι! Κάποια ονόματα που είχα διαβάσει παλαιότερα στο καταστατικό του ελληνικού παραρτήματος ως ιδρυτικά μέλη, δε μου είχαν γεμίσει το μάτι. Τέλος πάντων...

Σήμερα όμως έπεσε στην αντίληψή μου μία ανακοίνωση της συγκεκριμένης ΜΚΟ, η οποία μου έκανε εντύπωση. Θα μου πείτε μήπως η ανακοίνωση αυτή εξυπηρετεί συμφέροντα όπως έγραψα παραπάνω; Μπορεί. Θα πάρω όμως το ρίσκο να την εμπιστευτώ, καθώς σύμφωνα με ένα ρητό που μου έμαθε ένας φίλος "Ακόμα και μέσα στις ακαθαρσίες μπορείς να βρείς διαμάντια".

Παρακάτω λοιπών αντιγράφω (με κόκκινα γράμματα) την αναφορά της Δ.Δ. σχετικά με το lobbying και ακολούθως σχολιάζω...


Ευρώπη: το lobbying χωρίς κανόνες ανοίγει την πόρτα στη διαφθορά

Έκθεση σε 19 ευρωπαϊκές χώρες και 3 θεσμικά όργανα της ΕΕ καταγράφει αδικαιολόγητη άσκηση επιρροής στην πολιτική ζωή στην περιοχή αλλά και στις Βρυξέλλες.

Η Διεθνής Διαφάνεια τόνισε σήμερα ότι η Ευρώπη χρειάζεται επείγουσες μεταρρυθμίσεις στον τομέα του lobbying. Μια νέα Έκθεση από την ομάδα καταπολέμησης της διαφθοράς διαπίστωσε ότι από τις 19 ευρωπαϊκές χώρες που αξιολογήθηκαν, μόνο 7 έχουν κάποια μορφή ειδικής νομοθεσίας ή κανονισμού για το lobbying, γεγονός που επιτρέπει την σχεδόν απεριόριστη επιρροή των επιχειρηματικών συμφερόντων στην καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων.

Και οι 19 χώρες σκοράρουν όλες μαζί μόλις 31% (από το 100%), όταν αξιολογούνται σε σχέση με τα διεθνή πρότυπα του lobbying και των βέλτιστων πρακτικών όπως αποτυπώνεται στην Έκθεση με τίτλο: «Το lobbying στην Ευρώπη: Κρυφή Επιρροή, Προνομιακή Πρόσβαση». Η νέα Έκθεση, η πρώτη ολοκληρωμένη αξιολόγηση σχετικά με το lobbying στην περιοχή, μελετά πόσο καλά προστατεύεται η λήψη πολιτικών αποφάσεων από την αδικαιολόγητη και υπερβολική άσκηση επιρροής.

«Tα τελευταία πέντε χρόνια, οι ηγέτες της Ευρώπης έχουν λάβει δύσκολες οικονομικές αποφάσεις που είχαν μεγάλες συνέπειες για τους πολίτες. Αυτοί οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι οι υπεύθυνοι λήψης αποφάσεων ενεργούσαν προς το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των λίγων», δήλωσε η Elena Panfilova, Αντιπρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας.

Παρά το γεγονός ότι το lobbying αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας υγιούς δημοκρατίας, μια σειρά από σκάνδαλα που μαστίζουν όλη την Ευρώπη αποδεικνύουν ότι χωρίς σαφείς και εφαρμόσιμους κανόνες και κανονισμούς, ένας μικρός αριθμός πολιτών που διαθέτει περισσότερα χρήματα και διασυνδέσεις με ανώτερα κλιμάκια, μπορεί να κυριαρχήσει στη λήψη πολιτικών αποφάσεων – συνήθως για δικό τους όφελος.

Η Έκθεση εξετάζει τις πρακτικές του lobbying, καθώς και αν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για να διασφαλιστεί ότι το lobbying στην Ευρώπη και τα τρία βασικά θεσμικά όργανα της Ευρωπϊκής Ένωσης, ασκείται με διαφάνεια και ακολουθεί κώδικες ηθικής. Επίσης, εξετάζεται αν υπάρχουν επαρκείς μηχανισμοί που να επιτρέπουν δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση στους φορείς λήψης αποφάσεων.

Η Σλοβενία σκοράρει 1η και βρίσκεται στην κορυφή συγκεντρώνοντας 55%, λόγω της ειδικής ρύθμισης για το lobbying που διαθέτει η χώρα, η οποία παρ’ όλα αυτά περιέχει κενά και «παραθυράκια». Η Κύπρος και η Ουγγαρία βρίσκονται στον πάτο της κατάταξης συγκεντρώνοντας μόλις 14%, με χαμηλές αποδόσεις σε όλα σχεδόν τα πεδία στα οποία αξιολογήθηκαν, ειδικά σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στην πληροφορία.

Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα της Έκθεσης στο παρακάτω link: http://www.transparency.org/news/pressrelease/europes_unregulated_lobbying_opens_door_to_corruption


Η αναφορά αυτή λοιπόν επιβεβαιώνει αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε χωρίς να είμαστε κομμουνιστές ή αριστεροί.

Επιβεβαιώνει αυτό που περιγράφει ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας κύριος Παυλόπουλος στο βιβλίο του του 2011 με τον τίτλο "Το λυκόφος των πολιτικών ηγεσιών".

Επιβεβαιώνει ότι τα οικονομικά συμφέροντα τείνουν να καταλύσουν και να υποκαταστήσουν τη δημοκρατία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Επιβεβαιώνει ότι αν όχι όλοι οι ηγέτες του κόσμου, τότε οι περισσότεροι, εξυπηρετούν κατά παράβαση κάθε έννοιας δημοκρατικού ήθους και δημοκρατικής πρακτικής, τα συμφέροντα οικονομικών παραγόντων και όχι - όπως ορίζουν παντού και σαφώς τα συντάγματα - τα συμφέροντα των λαών τους.

Διαβάστε τη βαθμολογία:

Χώρα

Βαθμολογία (%)

Σλοβενία

55

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

53

Λιθουανία

50

Ηνωμένο Βασίλειο

44

Αυστρία

40

Ιρλανδία

39

Λετονία

39

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

37

Ολλανδία

34

Πολωνία

33

Τσεχία

29

Εσθονία

29

Γαλλία

27

Σλοβακία

26

Βουλγαρία

25

Γερμανία

23

Πορτογαλία

23

Ισπανία

21

Ιταλία

20

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

19

Ουγγαρία

14

Κύπρος

14

Μέσος όρος

31

Η βαθμολογία είναι τραγική για όλους! Η βαθμολογία για τους θεσμούς της Ε.Ε. και τις δήθεν ευνομούμενες ηγέτιδες χώρες Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία είναι απογοητευτική.

Το συμπέρασμα είναι το εξής: Ο κόσμος δεν πάει καλά και η πορεία αυτή οδηγεί ξεκάθαρα σε καταστάσεις οι οποίες μπορούν να γίνουν ανεξέλεγκτες και καταστροφικές.

Κάτι πρέπει να αλλάξει και πρέπει να αλλάξει γρήγορα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Υ.Γ.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει κατά την ταπεινή μου άποψη να γίνει, είναι η απαγόρευση στον κάθε πολίτη να χρηματίζει βουλευτής για περισσότερες από 2 θητείες.

Σχόλια

17/04 18:30  Τριαντάφυλλος Κατσαρέλης
Το ότι το 80% των ΜΚΟ... οι πραγματικές... ΔΕΝ έχουν πάρει ΠΟΤΕ σέντσι από "λεφυά των φορολουγουμένων"... δε σας έχει περάσει από το μυαλό ε;;; Αλλάξτε μέσα ενημέρωσης... πέρα από τη "ζούκλα" υπάρχει και ο πραγματικός κόσμος...
18/04 02:22  cell
Χριστός Ανέστη.
H Ελλάς εν αναμονή...

«...ένας μικρός αριθμός πολιτών που διαθέτει περισσότερα χρήματα και διασυνδέσεις με ανώτερα κλιμάκια, μπορεί να κυριαρχήσει στη λήψη πολιτικών αποφάσεων – συνήθως για δικό τους όφελος...»


Στο φιλμάκι-ντοκυμανταίρ BRUS$*ELS BUSINESS

- https://tinyurl.com/kdzp9qv ή εναλλακτικά https://tinyurl.com/qckr6jw-
(«docu-thriller that dives into the grey zone underneath European democracy. An expedition into the world of the PR-conglomerates, think tanks and their all embracing networks of power and their close ties to the political elites»»)

η παραπάνω προσέγγιση αποτυπώνεται ως:

«Οne person-one vote» vs «Οne euro-one vote».

Οι «οικότροφοι»-λομπίστες στα περίχωρα της ευρωβουλής εκτιμώνται στους ~15.000, σύμφωνα με το άνω ντοκυμανταίρ. Υπό την ομπρέλλα της ERT. Συνωνυμία με το εγχώριο ραδιοτηλεοπτικό αρκτικόλεξο. Της ευρωπαϊκής στρογγυλής τραπέζης, εν προκειμένω(European Round Table). Ενδεχομένως ο Λέων, άνωθεν του «λέοντος» ζαν-κλωντ, στην «σαβάνα» της τραπεζώπης.

* Σε συνάφεια και με τον προβληματισμό που διατυπώνεις στην τελευταία γραμμή(bold) της ανάρτησης, παρατίθεται ένα ενδιαφέρον κείμενο μεταπολεμικής ιστορικής αναδρομής. Μια ιδιαίτερη ανάγνωση οικονομικού-νομισματικού ερείσματος και προβολής στο σήμερα...
-https://tinyurl.com/pro73yn


Υγεία και Χαρά Ανήσυχε
22/04 14:19  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Αντιπαρέρχομαι το σφόδρα απαξιωτικό σχόλιο του ακαδημαϊκού της μπλογκογειτονιάς και του προτείνω να ασχοληθεί με την τρομακτική ουσία της ανάρτησης (lobbying) και όχι με τις ΜΚΟ οι οποίες κατά τα λοιπά είναι παρθένες και άμωμες.
24/04 18:34  ΑΝΗΣΥΧΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ
Το σχόλιό σας

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις